UJEDINJENA OPORBA

Prvi poraz Macronove vlade u parlamentu: Odbijen prijedlog o kontroli covid potvrda pri ulasku u Francusku

Sve oporbene stranke, krajnje desna Nacionalna fronta, krajnje lijevi LFI i desni Republikanci ujedinili su se protiv manjinske vlade

Francuski parlament

 Alain Jocard/Afp

Francuska vlada pretrpjela je prvi poraz u parlamentu nakon što je vladajuća stranka predsjednika Emmanuela Macrona izgubila većinu na izborima prošli mjesec.

Narodna skupština je u utorak navečer odbila prijedlog da vlada može od putnika tražiti da pokažu dokaz o cijepljenju ili negativni covid test kada ulaze u Francusku.

Rezultat glasanja 219 protiv i 195 za pokazao je da su se sve oporbene stranke, krajnje desna Nacionalna fronta (RN), krajnje lijevi LFI i desni Republikanci (LR) ujedinili protiv manjinske vlade.

"Okolnosti traže od vlade da sluša oporbene stranke u čemu, u ovome trenutku, ima određenih teškoća", rekao je zastupnik Republikanaca Olivier Marleix radiju Sud.

Premijerka Elisabeth Borne osudila je opstrukciju i udruživanje ekstrema s desnice i ljevice.

"Jasan dosluh između ekstrema, jedni drugima plješću", napisao je Maud Bregeon iz Macronove Republike na Twitteru iz videosnimku.

Njegov kolega Remy Rebeyrotte kritizirao je "atmosferu s nogometne utakmice" tijekom rasprave u kojoj su se govornici nadvikivali.

Unatoč tome što granične kontrole nisu prošle, cijeli zakon koji uređuje kako će se vlada nositi sa sedmim valom pandemije covida-19 usvojen je s 221 glasom za i 187 protiv.

Nakon što je u travnju izabran na drugi mandat, predsjednik Macron suočen je s teškoćama u provedbi unutarnjih reformi.

Analitičari kažu da će se morati osloniti na desnu Republikansku stranku čija će 62 zastupnika biti ključna za usvajanje zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:24