MISIJA ARTEMIS 1

Prvi let ogromne rakete: NASA šalje spektakularni SLS na Mjesec kao pripremu za ljudsku posadu

Nakon ove testne misije, NASA planira ponovo poslati astronaute na Mjesec, 50 godina nakon Apolla 17
 CHANDAN KHANNA/Afp

Američka svemirska agencija NASA vraća se na Mjesec: za 29. kolovoza zakazano je lansiranje Space Launch Systema (SLS), nove rakete za novu eru istraživanja Mjeseca.

To je prvi let ogromne rakete SLS, visoke gotovo 100 metara, koju će NASA poslati u misiju Artemis 1 na Mjesec. Ogromni tegljač doveden je da je preveze do platforme 39B u svemirskom centru Kennedy na Floridi. Testni let bit će izveden bez posade, ali u budućim misijama NASA planira ponovo poslati astronaute na Mjesečevu površinu, prvi put u više od 50 godina. To je bitan trenutak za NASA-u, koja će u prosincu proslaviti pola stoljeća od Apolla 17, posljednje rakete koja je sletjela na Mjesec s ljudskom posadom. Misijom Apollo 17 u prosincu 1972. zapovijedao je Gene Cernan.

Golemi tegljač krenuo je u utorak kasno navečer s raketom SLS na 6,7 kilometara dug put od hangara u kojem je bila smještena do lansirne rampe u centru Kennedy. Milili su brzinom od kilometra na sat. Nakon što je postave na lansirnu rampu, inženjeri će imati nešto više od tjedan i pol da pripreme raketu za let.

Na prvom letu neće biti ljudi, ali će lutke opskrbljene senzorima snimati uvjete tijekom misije. NASA povratak na Mjesec vidi kao način da se pripremi za odlazak na Mars s astronautima nakon 2030., prenosi BBC. Gigantski SLS će imati 15 posto veći potisak od rakete Apollo Saturn V. Dodatna snaga omogućit će raketi ne samo da pošalje astronaute daleko izvan Zemlje nego i dovoljno opreme i tereta da posada može dulje preživjeti u svemiru. Kapsula za posadu, nazvana Orion, mnogo je prostranija, s pet metara širine, odnosno metar više od modula iz 1960-ih i 70-ih.

"Svima nama koji gledamo prema Mjesecu, sanjajući o danu kada će se čovječanstvo vratiti na površinu Mjeseca: ljudi, tu smo! Vraćamo se. Naše putovanje počinje s Artemisom 1", poručio je Bill Nelson iz NASA-e. Prvo lansiranje s posadom, Artemis 2, bit će 2024., rekao je Nelson za BBC. Prvo slijetanje Artemisa 3 trebalo bi pasti 2025.

Artemis 1 trebao bi krenuti u ponedjeljak 29. kolovoza. No ako zbog tehničkih problema ili vremenskih uvjeta to bude nemoguće, iduće lansiranje može biti zakazano za petak 2. rujna ili u ponedjeljak 5. rujna.

NASA ide u operaciju Artemis 1 u suradnji s Europskom unijom. Europa je ključni partner u nadolazećoj misiji, javlja BBC. Europske zemlje osigurale su pogonski modul na stražnjoj strani Oriona, koji će ga pogoniti kroz svemir. "Više od 10 europskih zemalja radilo je na ovom doprinosu Europske svemirske agencije, rekao je Siân Cleaver iz Airbusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:13