JEZIV ZLOČIN U ITALIJI

Prvi istup čovjeka koji je jedini osuđen za ubojstvo Meredith Kercher: ‘Amanda i ja znamo istinu‘

Rudy Guede (34) je odslužio 13 godina zatvora zbog ubojstva i seksualnog napada na 21-godišnju Britanku Meredith Kercher

Amanda Knox, Meredith Kercher, Rudy Guede

 Profimedia

Suprug Amande Knox obrušio se na 'okrutnog' ubojicu britanske studentice Meredith Kercher nakon što je zanijekao da ju je nasmrt izbo i sugerirao kako Knox i on 'znaju istinu'.

Rudy Guede (34) koji je odslužio 13 godina zatvora zbog ubojstva i seksualnog napada na 21-godišnju Kercher u talijanskoj Perugi, prošlog je utorka prijevremeno pušten na slobodu, nakon čega je kazao kako 'samo želi biti zaboravljen'.

Nekoliko dana kasnije porekao je da je ubio Kercher, tvrdeći da je sud presudio da je sudjelovao u ubojstvu isključivo zato što je njegov DNK pronađen na mjestu zločina, iako pravni dokumenti govore da su i drugi bili prisutni i da on nije taj koji joj je zadao smrtonosne rane.

image

Amanda Knox

Tiziana Fabi/Afp/Profimedia

Upitan govori li o Knoxu i Sollecitu, za britanski The Sun je rekao: 'Ne želim reći ništa osim da bi trebali pročitati dokumente. Kao što sam vam rekao, kažu da su bili i drugi prisutni i da nisam ja zadao ubodne rane. Ja znam istinu i ona zna istinu.'

Amerikanka Knox, cimerica Meredith Kercher, provela je četiri godine u zatvoru zbog zločina, ali je 2015. oslobođena, zajedno sa svojim tadašnjim dečkom Raffaeleom Sollecitom.

image

Raffaele Sollecito

-/Lapresse/Profimedia

Njezin suprug, Christopher Robinson, uzvratio je Guedeu, osudivši 'laži Rudyja Guedea koji je bez sumnje ubio Meredith Kercher.'

- Ovo je okrutno i prema Amandi i prema obitelji Kercher - napisao je na Twitteru.

Guede je opisan kao 'lutalica', bez stalnog posla ili prihoda koji je provalio u iznajmljen stan u kojem su živjele Knox i Kercher kako bi ukrao njihov novac za stanarinu.

Njegov DNK pronađen je na mjestu događaja, ali je za The Sun rekao da je to zato što je pokušao pomoći Meredith Kercher.

'Imam krv na rukama jer sam je pokušao spasiti, a ne ubiti', rekao je.

'Sud je prihvatio da sam je pokušao spasiti stavljajući joj ručnike na rane.'

Guede je izrazio i sućut britanskoj obitelji.

image

Rudy Guede

Alberto Pizzoli

'Želim reći obitelji Kercher i koliko mi je žao zbog njihovog gubitka', rekao je.

'Napisao sam im pismo u kojem im objašnjavam koliko mi je žao, ali prekasno je da se ispričam što nisam učinio dovoljno da spasim Meredith.'

Knox nije komentirala Guedeove opaske, iako je retweetala objavu svog muža nazivajući Guedeove tvrdnje The Sunu 'okrutnim'.

Britanka Kercher ubijena je samo dva mjeseca nakon što se preselila u Italiju kako bi studirala na prestižnom sveučilištu u Perugi.

Njezino tijelo pronađeno je u spavaćoj sobi, djelomično razodjeveno, s više uboda.

Guedeovi otisci prstiju pronađeni su na mjestu događaja, no on je priznao da je bio u stanu, ali je porekao da je ubio ili seksualno zlostavljao Kercher.

Nakon ubojstva, Guede je pobjegao vlakom u Njemačku gdje je nekoliko dana kasnije uhićen.

Optužen je za njezino ubojstvo i seksualni napad te mu je izrečena kazna od 30 godina, koju je kasnije žalbeni sud smanjio na 16 godina.

Knox i Sollecito su nakon osude proveli četiri godine u zatvoru. Knox je osuđena i za klevetu jer je pogrešno optužila vlasnika bara Patricka Lumumbu za ubojstvo, međutim Lumumba je nakon dva tjedna u zatvoru pušten na slobodu zbog dobrog alibija.

Knox i Sollecito oslobođeni su 2011. no 2014. žalbeni ih je sud ponovno osudio nakon što je zaključio da ozljede na tijelu Meredith Kercher nije mogao nanijeti sam Guede.

Godine 2015. talijanski vrhovni sud poništio je pak pravomoćnu presudu, proglasivši da su osude Knox i Sollecita rezultat 'zapanjujućih nedostataka' u istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:00