ČUVARI NEBA

Prvi grčki Rafalei stigli iz Francuske i zagrmjeli iznad Akropole, premijer oduševljen: ‘Oni su jamac mira‘

Nabava Rafalea dio je modernizacije Oružanih snaga Helenske Republike za koju će grčki porezni obveznici izdvojiti 11,5 milijardi eura

Boreni avioni Dassault Rafale u letu iznad Atene

 Aris Messinis/AFP

U srijedu je u Grčku doletjelo šest borbenih aviona Dassault Rafale koje je ta zemlja kupila od Francuske.

Riječ je o prvoj "tranši" od ukupno 18 Rafalea (12 polovnih, šest novih) za koje će Grčka izdvojiti 2,32 milijarde eura. Naknadno je Atena izrazila namjeru da kupi još šest novih Rafalea, za koje se pretpostavlja da će ih koštati dodatnih milijardu eura.

image

Četiri Rafalea u letu iznad zračne baze Tanagra

Aris Messinis/AFP

Prilikom dolaska u Grčku, francuski su avioni preletjeli i čuvenu Akropolu, a potom su se uputili u zračnu bazu Tangara pokaj Atene, gdje su ih dočekali i vodeni topovi i natpis "dobrodošli kući". Cijeli je događaj uživo prenosila nacionalna televizija.

Na "dočeku" francuskih aviona govor je održao grčki premijer Kyriakos Mitsotakis koji je poručio da će Rafalei biti "jamac mira".

image

Borebni avion Dassault Rafale dočekan je vodenim topovima

Aris Messinis/AFP

- Novi avioni koji su danas osigurat će bolju i mirniju budućnost za cijelu regiju. Samo 16 mjeseci nakon što smo ih naručili, oni će čuvati naše nebo, poručio je Mitsotakis.

image

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis drži govor povodom dolaska prvih Rafalea u Grčku

Aris Messinis/AFP

Nabava Rafalea dio je velike modernizacije Oružanih snaga Helenske Republike za koju će grčki porezni obveznici do 2025. godine izdvojiti čak 11,5 milijardi eura, što je izazvalo kritike oporbene stranke Syriza. Osim nabave Rafalea, Grčka nadograđuje i flotu svojih F-16-ica, a u planu je, između ostalog, i kupnja novih fregata za mornaricu (vjerojatno od Francuske).

image

Borbeni avion Dassault Rafale u zračnoj bazi Tanagra

Aris Messinis/AFP

Motiv za veliku modernizaciju grčke vojske leži ponajprije u zategnutim odnosima s Turskom. Atena i Ankara imaju cijeli niz otvorenih pitanja kojima se ne nazire rješenje, ali zato služe za periodičko podizanje tenzija između dvije zemlje.

image

Tri Rafalea u letu su pratila i dva grčka borbena aviona Mirage 2000, također francuske proizvodnje

Aris Messinis/AFP

Između ostalih, spore se oko nalazišta plina u istočnom Sredozemlju, statusa nekih Egejskih otoka te otoka Cipra, čiji sjeverni dio samo Turska priznaje kao neovisnu državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 08:45