JEDNOM U GENERACIJI

Prvi američki špijun: ‘U Rusiji imamo priliku kakva se ne smije propustiti. Sad je pravi trenutak‘

Nesklonost ratu, smatra William Burns, nastavit će izjedati rusko vodstvo ispod stalne državne propagande i prakticirane represije

Građani Moskve gledaju na Crveni trg/Ilustracija

 Natalia Kolesnikova/Afp

Ravnatelj američke CIA-e William Burns izjavio je u subotu da je nezadovoljstvo u Rusiji ratom u Ukrajini prilika koja se pruža jednom u generaciji za regrutiranje špijuna - te da njegova agencija ne propušta tu priliku.

“Nesklonost ratu nastavit će izjedati rusko vodstvo ispod stalne državne propagande i prakticirane represije", rekao je Burns, bivši američki veleposlanik u Moskvi, na predavanju britanske Zaklade Ditchley u Oxfordshireu u Engleskoj.

"To nezadovoljstvo stvara priliku koja se pruža jednom u generaciji za nas u CIA-i. Ne dopuštamo da to propadne."

Burns je u subotu rekao da je oružana pobuna vođe plaćenika Jevgenija Prigožina pokazala korozivni učinak rata predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini na Rusiju.

‘Utjecaj Prigožinovih riječi bit će tu još neko vrijeme‘

"Zapanjujuće je da je Prigožin prije svojih akcija iznio oštru optužbu protiv lažnog obrazloženja Kremlja za invaziju na Ukrajinu i vođenja rata od strane ruskog vojnog vodstva".

image

William Burns

Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia/Mediapunch Inc/alamy/alamy/profimedia

"Utjecaj tih riječi i tih postupaka će biti prisutni još neko vrijeme - živi podsjetnik na korozivni učinak Putinova rata na njegovo vlastito društvo i režim", rekao je Burns

Burns je pobunu opisao kao "oružani izazov ruskoj državi", ali je rekao da je to "unutarnja ruska stvar u kojoj Sjedinjene Države nisu i neće imati udjela".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 01:44