UŽIVO: MASAKRI U SRBIJI

Prve riječi nastavnice u koju je pucao Kosta K.: Potresena i u stanju šoka, stalno je ponavljala jednu rečenicu

Ključne događaje vezane uz dva masovna ubojstva u Srbiji pratimo iz minute u minutu

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi kod Mladenovca

 Tom Dubravec/Cropix

NOVO 15:42 Danas je održan pogreb za troje poginulih u pohodu Uroša B. iz Mladenovca. Pokopani su D.T., mladi policajac M.P. i njegova sestra K.P.

image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi kod Mladenovca

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix
image

Pogreb za troje poginulih u pucnjavi

Tom Dubravec/Cropix

NOVO 13:18 Policijske patrole od sutra će biti blizu svake škole, izjavio je Danilo Stevandić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije tijekom gostovanja na TV Pink.

"Jedna od mjera je i razoružavanje te se treba uputiti javni poziv svima koji žive na teritoriju Republike Srbije da takvo oružje donesu u najbližu policijsku stanicu. Ministar Gašić donio je naredbu tijekom jučerašnjeg dana, koja se odnosi na predaju neregistriranog oružja i municije. I od sutra do 8. lipnja mogu ga predati u najbližu policijsku postaju, bez pravnih posljedica", rekao je Stevandić, prenosi N1 Srbija.

Napomenuo je da je važno napraviti razliku između legalizacije i predaje oružja.

"Ovdje se radi samo o predaji, bez naknade. Ono što je bitno znati jest da to treba donijeti rasklopljeno, a ne trenutno funkcionalno. To je propisano zakonom. U futroli i rasklopljeno", napomenuo je.

Također je otkrio da će biti pojačana policija i na svim javnim mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi, poput trgovačkih centara, u parkovima, na trgovima...

"Mi ćemo u što kraćem roku pokušati, a uspjet ćemo sigurno, povećati broj policijskih službenika koji će biti u školama. Već od sutra ujutro, ispred svake škole prilikom dolaska đaka u školu, prilikom prijepodnevne i popodnevne smjene, po završetku rada škole tu će biti patrole policija, koje će preventivno djelovati na sigurnost učenika i zaposlenih u školama. Za vrijeme izvođenja nastave tu će biti školskih policajaca koji će obavljati svoju dužnost kao i prethodnih 20 godina. Mi već od 2003. imamo školske policajce koji preventivno djeluju i štite sigurnost đaka i zaposlenih u školama na čitavom teritoriju Republike Srbije", rekao je Stevandić i dodao da u Beogradu postoji 331 škola i oko 140 školskih policajaca koji su angažirani.


12:33 Nastavnica povijesti, koju je u krvavom pohodu na Vračaru ranio 13-godišnji dječak, već danima ne može vjerovati što se dogodilo. U razgovoru s liječnicima stalno ponavlja da ništa nije ukazivalo da će napraviti nešto tako jezivo, prenosi Kurir.

Prema riječima liječnika koji brinu o njoj na odjelu kirurgije u Kliničkom centru Srbije, iako je sada izvan životne opasnosti i kaže da se dobro osjeća, nastavnica Marija, u stanju šoka, ponavljala je samo: ‘Bože, Bože, što nam se dogodilo! Što mu je ovo trebalo?"

Kako prenosi Kurir, zbog ozbiljnih povreda, nju čeka još jedna ortopedska operacija.


12:28 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras će gostovati na RTS-u. Povod gostovanja su aktualne teme, ali se još ne zna hoće li večeras priopćiti ono što su tijekom jučerašnjeg dana najavili provladini mediji u Srbiji, prenosi srpski N1.

Naime, jučer su tamošnji tabloidi prenijeli da će Aleksandar Vučić u ponedjeljak priopćiti "važnu odluku", a da su tri opcije u igri - da će ostavku podnijeti Vlada Srbije, predsjednik Srbije ili i vlada i predsjednik te da će biti raspisani izvanredni izbori. To je navodno zaključak sa sastanka u SNS-u koji je održan jučer, a na kojemu je prisustvovao i sam predsjednik Srbije.


10:38 Ministrica zdravlja Danica Grujičić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekla je da su dvije pacijentice teško ozlijeđene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva kritično. Više pročitajte OVDJE.


10:01 Pitanje koje zaokuplja Srbiju je i visina kazne koja će biti izrečena masovnom ubojici Urošu B. (20) iz Mladenovca. Podsjetimo, on je uhićen nakon što je izvršio masakr u selima Malo Orašje i Dubona u okolini Mladenovca i tada usmrtio osmero ljudi, a ranio 14 osoba.

Odvjetnik Veljko Delibašić otkrio je kakva mu sankcija prijeti s obzirom na njegovu dob.

"Ta kazna može se izreći samo onim osobama koja su u vrijeme izvršenja kaznenog djela imale 21 godinu. S obzirom na to da u trenutku izvršenja kaznenog djela teško ubojstvo Uroš B. nije imao 21 godinu, neće mu se moći izreći najteža kazna. Za to kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od najmanje deset, a maksimalna 20 godina. Sve otežavajuće okolnosti će sud uzeti u obzir i najverojatnije dosuditi najveću moguću kaznu. Da je imao 21 godinu starosti, primijenila bi se doživotna kazna zatvora. Iste su kazne i za terorizam, najmanje deset, a najviše 20 godina ili kazna doživotnog zatvora, ali i na to se primjenjuje isti Kazneni zakonik – dakle pošto ima manje od 21 godine ne može dobiti doživotnu kaznu - objasnio je Delibašić gostujući na televiziji K1 i istaknuo kako misli da javnost u ovom slučaju neće utjecati na sudski proces, prenosi Kurir.

"Ako je taj čovek izvršio to što mu se pripisuje i ako se utvrdi da je on počinitelj tog kaznenog djela, kazna je maksimalna. Opće pravo svih osuđenih lica je da podnesu molbu za oslobađanje nakon izvršene dvije trećine kazne. I oni koji su osuđeni na doživotni zatvor. Ali, to ne znači da će je sud odobriti", kazao je Delibašić.

Govoreći o masakru u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, odvjetnik Delibašić rekao je da odvjetnik ne služi da brani zločin, već da osigura da se prema toj osobi primijeni zakon i da se prema njemu ne postupa teže nego što je propisao zakon.

"Zadatak odvjetnika je da pomogne državi da se provede zakonit postupak. Ja osobno ne bih branio ni jednog ni drugog. Kodeks profesionalne etike nalaže - kada niste sposobni maksimalno profesionalno obaviti svoj posao dužni ste odbiti takvo zastupanje. Pošto ja obojici želim sve najgore, ne bih mogao profesionalno uraditi svoj posao. Branio sam u slučajevima mnogih teških kaznenih djela i drugih ubojstava, ali sam tu bio sposoban da se borim za zakonitost. Prvi put u karijeri mi se događa da nemam apsolutno nikakvu dilemu oko toga da li bih prihvatio obranu ta dva monstruma. Ne bih", rekao je Delibašić.


8:44 Građani i peti dan od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" pale svijeće, donose cvijeće i razne predmete te tako odaju počast svim stradalima.

U ponedjeljak će učenici prvih i četvrtih razreda biti u školskom boravku, a od srijede se u školu vraćaju i ostali učenici.

U učionici u kojoj je zločin počinjen nastava se neće održavati do kraja godine.

image

Oproštaj od žrtava u Srbiji

Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

8:42 Osumnjičeni za ubojstvo 8 osoba i ranjavanje 12, u selima Malo Orašje i Dubona, priznao je krivicu i nalazi se u pritvoru. Dvije ranjene osobe, koje su operirane u smederevskoj bolnici, sada su stabilno i njihove se stanje prati.

image
Robert Fajt/Cropix
image
Robert Fajt/Cropix

Danas će biti pokopane tri osobe koje su stradale u Duboni, a jučer su pokopana petorica mladića koji su stradali u Malom Orašju.


8:39 U Crnoj Gori je Dan žalosti zbog dvije tragedije u Srbiji u kojima je ubijeno 17 osoba. Zastave na institucijama su spuštene na pola koplja, televizijski i radijski sadržaji, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za danas bit će prilagođene Danu žalosti.

image
Robert Fajt/Cropix/Cropix

Dva masovna ubojstva u dva dana Srbiju su zavila u crno. Ovih dana tuguju za 17 nevinih žrtava. Zastave su spuštene na pola koplja, a sve radnje započinju minutom šutnje za stradale. Trgovima i ostalim javnim mjestima vlada tišina, pale se svijeće, ostavlja cvijeće uz želju da se tragedije više nikada ne ponove.

Građani se upisuju u knjigu žalosti ispred škole "Vladislav Ribnikar". Knjiga žalosti otvorena je i u Ministarstvu vanjskih poslova i u ambasadama Srbije. Petak je bio dan žalosti i u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je Vlada Crne Gore proglasila dan žalosti danas.

Na beogradskim grobljima sahranjena su četiri učenika i zaštitar koji su stradali u pucnjavi u školi. Na seoskom groblju u Malom Orašju kod Smedereva sahranjeno je pet žrtava.

Podsjetimo, u srijedu u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" učenik sedmog razreda Kosta K. (13) ubio je osmero učenika i radnika osiguranja te ranio još šestero učenika i jednu nastavnicu. Ni punih 36 sati nakon te tragedije naoružani mladić Uroš B. (21) ubio je osmero ljudi u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije u petak da će nakon dvije tragedije po hitnom postupku biti donijete mjere kojima će biti izvršeno gotovo potpuno razoružanje Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:19