PORUKA IZ KREMLJA

Prva reakcija Moskve na odluku Pentagona: ‘To je destruktivan potez koji smanjuje šanse za političko rješenje krize‘

Vladimir Putin

 Yuri Kochetkov/AFP

Rusija je osudila odluku SAD-a da u Europu pošalje dodatne vojne snage, javlja BBC. Moskva je objavila kako je taj potez Washingtona "destruktivan" te vodi daljnjem podizanju tenzija i smanjuje prostor za političko rješenje krize, navodi BBC.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, Aleksandar Gruško, kaže kako je odluka SAD-a "destruktivna i neopravdana". Dodao je da će slanje američkih trupa "oduševiti" ukrajinske vlasti koje će "nekažnjeno" nastaviti sabotirati sporazum iz Minska.

Podsjetimo, jučer je objavljeno kako će Sjedinjene Države poslati gotovo 3000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumunjsku kao pojačanje istočnoeuropskim saveznicama NATO-a u suočavanju, kako to objašnjava Washington, s ruskom prijetnjom Ukrajini.

Moskva je nagomilala više od 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu no odbacuje navode Zapada da planira invaziju na Ukrajinu, ali najavljuje da će uzvratiti mjerama koje ne specificira, ako joj NATO ne zajamči da se neće daje širiti i da neće nikad prihvatiti Ukrajinu u članstvo.

Američka vojska je prošli tjedan stavila 8,5 tisuća vojnika u stanje pripravnosti za preseljenje u Europu.

image

Glasnogovornik Pentagona John Kirby

Alex Wong/AFP

Formacija Stryker od oko 1000 američkih vojnika stacioniranih u Vilsecku u Njemačkoj bit će poslana u Rumunjsku, rekao je Pentagon.

Oko 1700 pripadnika, uglavnom iz 82. Airborne Division, bit će poslano iz baze Fort Bragg u Sjevernoj Karolini u Poljsku.

Još 300 drugih američkih vojnika bit će premješteno iz Fort Bragga u Njemačku.

Cilj je, objasnio je glasnogovornik Pentagona John Kirby, poslati "snažan signal" ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu te "iskreno, svijetu, da je NATO važan Sjedinjenim Državama i našim saveznicima".

"Znamo da Putina ljuti NATO. To ne krije. Mi sada dajemo do znanja da smo spremni braniti naše saveznike NATO-a ako do toga dođe. Nadamo se da neće", rekao je.

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak pozdravio je raspoređivanje kao "snažan signal solidarnosti", a glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je NATO-ov odgovor Rusiji defenzivan i proporcionalan.

Napori za postizanje diplomatskog rješenja nisu dali rezultata posljednjih tjedana, jer Zapad odbacuje ruske zahtjeve da dobije sigurnosna jamstva o neširenju NATO-a na istok, a Moskva ne pokazuje znakove popuštanja.

Biden i Macron se dogovorili o usklađenom djelovanju prema Rusiji

Američki predsjednik Joe Biden i njegov francuski kolega Emmanuel Macron dogovorili su se u srijedu da će usklađeno odgovoriti na rusku vojnu nazočnost na ukrajinskoj granici, priopćila je Bijela kuća.

U telefonskom razgovoru koji se dogodio pošto Macron nije isključio mogućnost posjeta Rusiji radi pronalaska diplomatskog rješenja krize, dvojica čelnika su "potvrdila potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine", istaknula je američka administracija.

Razgovarali su i o "koordiniranju koje je upravo u tijeku na diplomatskoj i na razini priprema za uvođenje brzih i oštrih gospodarskih sankcija Rusiji u slučaju daljnje okupacije Ukrajine".

"Predsjednik Biden i predsjednik Macron su se dogovorili da će njihovi timovi biti u redovitom kontaktu, konzultirajući se ujedno sa saveznicima u NATO-u i s partnerima u EU-u, u vezi s našim koordiniranim i globalnim pristupom rješavanju tih problema".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:43