‘PREVIŠE VAS POŠTUJEMO...‘

Provjerili smo u Prištini što kažu na izjavu Milanovića o otetom Kosovu, poprilično smo iznenađeni

U Prištini su ipak izjavama hrvatskog predsjednika bili zatečeni, ali su promišljeno reagirali

Prizor iz Prištine i Zoran Milanović

 Armend Nimani/Afp/Profimedia/Armend Nimani/afp/profimedia

Izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je "Kosovo oteto Srbiji" nije niti približno uzbudilo javnost na Kosovu koliko je u Srbiji. Međutim, iako službenih reakcija na tu izjavu od kosovskih lidera nije bilo, ona je doživljena kao uvreda i posve netočna.

Kosovska medijska scena je potpuno drugačija od one u Srbiji. Mediji su na Kosovu općenito suzdržani, bez zapaljivih naslova. Tako su svi mediji na Kosovu odmah prenijeli izjavu Milanovića bez komentara, ali s nadnaslovima "Šokantna izjava". Kosovski mediji su prenijeli i naslove iz srpskih medija gdje se veliča Milanovića. Ali su prenijeli i izjave hrvatskog premijera Plenkovića koji je odbacio tvrdnje da je Kosovo netko anektirao, kao i usporedbe s Ukrajinom.

Koha ditore, vodeće novine na Kosovu, pisala je o reakcijama u Hrvatskoj na Milanovićevu izjavu, uz opasku da je Milanović proteklih mjeseci u kontinuitetu davao izjave koje idu u prilog Rusiji i kojima se kritizira Zapad, posebno Sjedinjene Američke Države.

Sjetili se Mesića

Danas je portal "Gazeta Express" objavio izjavu bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića koji kaže da se "Kosovo osamostalilo kao jedna od federalnih jedinica bivše Jugoslavije nakon što se ona raspala".

"Kosovo je bio sastavni dio Jugoslavije, koja je imala kao sastavne jedinice 6 Republika i 2 autonomne pokrajine: Kada se Jugoslavija raspala svi sastavni dijelovi su imali pravo na samostalnost", citira ovaj portal Mesićev odgovor na Milanovićeve tvrdnje o "otetom Kosovu".

Službenih reakcija od lidera Kosova nije bilo iako su mnogi građani na društvenim mrežama kritizirali i predsjednicu Vjosu Osmani i premijera Albina Kurtija "zašto ne reagiraju na ovo, a znaju komentirati sve i svašta".

Neslužbeno Jutarnji doznaje da su političari na Kosovu odlučili da neće reagirati kao izraz poštovanja koje Kosovo ima prema Hrvatskoj kao državi i kao znak zahvalnosti za sve što je Hrvatska učinila i što čini za Kosovo. Uostalom, kako je Jutarnjem listu rekao jedan bivši član kosovske vlade, i Milanović je u prošlosti puno napravio za Kosovo, uključujući i zalaganje za pozivanje Kosova u NATO-v program Partnerstva za mir. "Zato još više iznenađuje ova izjava, koja je u najmanju ruku netočna jer su samostalnost Kosova proglasili politički predstavnici ljudi koji žive na Kosovu, kao što je to učinila i Hrvatska".

Ovaj bivši kosovski političar kaže da je tijekom rasprave u Međunarodnom sudu pravde u Haagu o deklaraciji o neovisnosti Kosova, argument o tome da se ne može Kosovo osamostaliti bez pristanka Beograda, odbačen argumentom da su i Hrvatska i Slovenija svojevremeno proglasile neovisnost bez pristanka Beograda, koji je bio glavni grad države koja je još uvijek postojala i iz koje su se Hrvatska i Slovenija osamostalile.

Duboki odnosi

Nekoliko sugovornika s Kosova je reklo Jutarnjem listu da "ne žele reagirati jer su se odnosi Hrvatske i Kosova gradili toliko dugo i da su oni toliko duboki da ih ne može jedna ovakva izjava narušiti".

"Mi smo zahvalni Hrvatskoj. Danas nam Hrvatska pomaže na putu prema EU, podupire nas u međunarodnim organizacijama, imaju vojni kontingent u okviru NATO-ve misije na Kosovu i pomažu u obučavanju naše vojske", kaže jedan naš sugovornik.

Na Kosovu pamte kako je bivši predsjednik Stjepan Mesić bio prvi šef jedne države koji je javno rekao da Kosovo treba biti neovisna država, puno godina prije proglašenja neovisnosti. Pamte kako nekadašnji predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor nisu prihvatili ucjene Srbije da ne pozovu kosovske lidere na samitima Brdo-Brijuni ili "Brdo proces" ili na inauguraciju, ako žele da im dođu on i iz Srbije. Pamte i izjave bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o tome da su "Hrvati i Albanci braća po oružju" uz spominjanje brojnih Albanaca koji su sudjelovali u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Jedino je priopćenjem reagirala Udruga branitelja Oslobodilačke Vojske Kosova koja je poručila kako bi "da je ovisilo od međunarodne zajednice, i Hrvatska i Kosovo danas bili pod Srbijom".

Većina sugovornika smatra da bi reakcija na izjave predsjednika Milanovića bila izraz nepoštovanja prema državi Hrvatskoj, bez obzira tko je predsjednik. Dodatni razlog, kaže nam jedan EU diplomata koji je u službi na Kosovu, je i to što kosovske vlasti slijede trend brojnih država da se ne komentiraju Milanovićeve izjave, od onih da "nije bilo genocida u Srebrenici" do optužbi prema Americi i Zapadu da stoje iza rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:31