INCIDENT

Protuzračna obrana u Uzbekistanu oborila afganistanski vojni avion kojim su bježali piloti odani bivšoj vlasti

Uzbekistan se suočava sa prijetnjom velike migrantske krize slijedom pada afganistanske vlade
Uzbekistanska granica
 Temur Ismailov/AFP

Mnogi Afganistanci panično bježe iz rodne zemlje u strahu od odmazde talibana i njima odanih paravojski u ogromnom kaosu koji je, posebice posljednjih dana otkako je pala prozapadna vlada, u crno zavio tu državu.

Donedavni predsjednik Ashraf Ghani tako je, s nekolicinom najbližih savjetnika, prebjegao u obližnji Uzbekistan noseći sa sobom, kako tvrde Rusi, velike količine novca natrpanog u četiri auta.

Isto su nakon njega pokušali brojni Afganistanci, uglavnom iz vojno-političkog miljea, a u nedjelju su uzbekistanske vlasti potvrdile kako su 84 vojnika iz Afganistana zatvorena prilikom ilegalnog prelaska granice dvije zemalja. Russia Today donosi priču koju je za agenciju RIA Novosti ispričao glasnogovornik uzbekistanskog ministarstva obrane o afganistanskom zrakoplovu koji je, prilikom neovlaštenog ulaska u zračni prostor Uzbekistana, srušila protuzračna obrana bivše sovjetske republike.

Lokalni mediji produbili su priču izvještajima s terena koji svjedoče o dvojici vojnih pilota koji su preživjeli pad koristeći padobrane, a glasnogovornik uzbekistanske vlade, Bakhrom Zulfikarov je za agenciju TASS izjavio da se detalji incidenta utvrđuju te da nije poznato koliko je ljudi bilo u zrakoplovu te ima li preživjelih.

Bekpulat Okbojev, doktor u južnoj provinciji Surkhondaryo koja graniči s Afganistanom, potvrdio je za AFP kako su u lokalnu bolnicu u nedjelju navečer zaprimljena dvojica pacijenata noseći afganistanska vojna obilježja. Okbojev je rekao kako je jedan imao ozljede od pada, dok je drugi sa sobom nosio padobran.

Inače, u danima prije pada Afganistana, upravo su vojni piloti urušene vlasti odbjeglog predsjednika Ghanija žalili da su se našli na posebnoj meti talibana i to dok nisu bili u zraku. Oni su, naime, bili jedini još donekle raspoloženi za otpor talibanima koji pak nisu raspolagali ratnim zrakoplovstvom pa su pilote pronalazili u njihovim domovima ili na ulicama kako bi ih likvidirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:29