RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Protuofenziva uzima maha, kraj Bahmuta se ponovno vijori ukrajinska zastava, objavili su snimku: ‘Očišćeno od Rusa!‘

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Snimka ukrajinskih snaga navodno snimljena u oslobođenoj Kliščiivki

 /Screenshot/twitter

Ključni događaji:

  • ISW: Ukrajinski napredak u Zaporižju potiče rusku obrambenu pozornost
  • Rusija: Oboreni dronovi nad Krimom i Moskvom

  • Pojavila se snimka navodnog tegljenja ruskog broda kojeg je pogodio ukrajinski dron
  • Rusija: Nismo izgubili Andriivku
19:19

Ukrajinci tvrde da su nakon Andriivke oslobodili i Kliščiivku

Ukrajinski dužnosnici tvrde da su njihove snage ponovno zauzele selo Kliščiivku, manje od 48 sati nakon što su, kako tvrde, oslobodile selo Andriivku.

Ta izvješća, napominje Sky News, nisu neovisno provjerena.

"Kliščiivka je očišćena od Rusa i oslobođena", objavio je Aleksandar Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga na Telegramu.

Ilja Jevlaš, šef tiskovne službe Istočne skupine oružanih snaga Ukrajinskih oružanih snaga, rekao je novinskoj agenciji Suspilne da je selo zauzeto, a internetom se šire video snimke i fotografije na kojima se vide vojnici kako navodno slave u oslobođenom mjestu s ukrajinskim zastavama.

Selo se nalazi nešto manje od 8 kilometara od razorenog grada Bahmuta, sok se Andriivka nalazi oko 3 kilometara dalje.

18:57

Rusija i Ukrajina u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom: Moskva tvrdi da je sprječavala genocid

Rusija i Ukrajina ukrstit će u ponedjeljak koplja pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju u kojem Moskva tvrdi da je invaziju na Ukrajinu pokrenula kako bi spriječila genocid.

Ukrajina je slučaj iznijela pred najviši sud Ujedinjenih naroda svega nekoliko dana nakon ruske invazije 24. veljače prošle godine. Kijev smatra da Rusija krši međunarodno pravo tvrdnjom da je invazija bila opravdana kako bi se spriječio navodni genocid u istočnoj Ukrajini.

Ruski dužnosnici nastavljaju optuživati Ukrajinu da čini genocid.

Rusija želi da se slučaj odbaci i ne priznaje nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ). Saslušanja, koja bi trebala trajati do 27. rujna, neće se baviti meritumom, nego će će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva kaže da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o cjelokupnoj legalnosti vojne akcije. Ukrajina je već ostvarila manju pobjedu kada je sud odlučio u njezinu korist u preliminarnoj odluci u tom slučaju u ožujku prošle godine. Na temelju toga, sud je naredio Rusiji da odmah prekine sa svojim vojnim operacijama u Ukrajini.

Sud će također saslušati 32 druge zemlje, od kojih sve podržavaju tvrdnju Ukrajine da je sud nadležan i da treba nastaviti sa slučajem.

I dok je Rusija dosad ignorirala naredbe ICJ-a da zaustavi vojne operacije, a sud nema način na provede svoe odluke, stručnjaci kažu da će eventualna presuda u korist Ukrajine biti važna za eventualna buduća potraživanja ratne odštete.

Povelja o genocidu Ujedinjenih naroda iz 1948. definira genocid kao zločin počinjen "s namjerom uništenja, u cijelosti ili djelomično, nacionalne, etničke, rasne ili religiozne skupine kao takve."

11:55

Ruske rakete pogodile su poljoprivredni pogon u Odesi

Rusija je rano u nedjelju pokrenula kombinirani napad bespilotnim letjelicama i raketama na Ukrajinu, gađajući uglavnom južne dijelove regije Odesa i pogodivši tamošnje poljoprivredno postrojenje, objavile su ukrajinske zračne snage u poruci na Telegram aplikaciji.

Rusija je lansirala šest bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Šahed i 10 krstarećih projektila, a ukrajinske su snage uništile šest bespilotnih letjelica i šest projektila prije nego što su pogodili cilj, priopćile su zračne snage.

Situacija u Odesi i njenim lukama pomno se pratila na tržištima žitarica, jer je Kijev u subotu objavio da su tamo stigla dva teretna broda kako bi koristila privremeni koridor za plovidbu do crnomorskih luka i ukrcavanje žitarica za afrička i azijska tržišta.

U odbijanju zračnog napada sudjelovali su borbeni zrakoplovi, raketne jedinice za protuzračnu obranu, pokretne oružane skupine i druga sredstva, priopćilo je ratno zrakoplovstvo.

Guverner Odese Oleh Kiper rekao je na Telegramu da su silos za žito i poljoprivredna polja oštećeni u okrugu Berezivskij u istočnom dijelu regije.

Nasreću, nije bilo žrtava, rekao je Kiper.

Cijeli teritorij Ukrajine nekoliko je sati bio pod uzbunom za zračni napad.

Ukrajina je prošlog mjeseca najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zarobljene u svojim lukama od početka rata u veljači 2022. i kako bi zaobišla de facto blokadu nakon što je Rusija odustala od dogovora da Kijevu dopusti izvoz žita.

08:17

Rusija: Ukrajinski dronovi napali Krim, Moskvu, skladište nafte

Rusija je objavila da je osujetila koordinirani ukrajinski napad na Krim rano u nedjelju, ukrajinske bespilotne letjelice ciljale su i Moskvu, prekinuvši zračni promet u glavnom gradu, a u napadu dronova izbio je požar u skladištu nafte na jugozapadu zemlje.

Ukrajina je zadnjih dana pokrenula niz napada na ruske vojne ciljeve na okupiranom Krimu i na crnomorsku flotu ruske mornarice, nastojeći potkopati ratne napore Moskve u toj ključnoj regiji.

Napadi duboko u Rusiji, daleko od prvih linija, također su se povećali, a gradonačelnik Moskve je rekao da su najmanje dvije bespilotne letjelice oborene u regiji glavnog grada u nedjelju rano ujutro.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti nedjeljna izvješća i iz Kijeva nije bilo komentara.

U subotu navečer Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti, pozvao je saveznike Kijeva da ubrzaju isporuku oružja, rekavši da je to jedini način da se okonča rat.

"Na primjer, potpuno ili djelomično uklanjanje ruske crnomorske flote, što je izvediv zadatak, trebalo bi značajno ubrzati proces ruskog traganja za izlazom iz rata", napisao je Danilov na portalu Ukrajinska Pravda.

Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su najmanje šest dronova koji su ciljali Krim iz različitih smjerova, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane.

U tom izvješću na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram nije navedeno je li bilo štete ili žrtava na ukrajinskom poluotoku, koji je Rusija anektirala 2014., osam godina prije sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu.

U moskovskoj regiji jedna bespilotna letjelica uništena je iznad okruga Istra, a druga iznad okruga Ramenski, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin na Telegramu, dodajući da nema žrtava niti štete od krhotina dronova.

Najmanje 30 letova je odgođeno, a šest je otkazano u glavnim moskovskim zračnim lukama, objavile su ruske državne novinske agencije što je čest potez zrakoplovnih vlasti tijekom napada dronovima.

U jugozapadnoj Rusiji, ukrajinska bespilotna letjelica oštetila je skladište nafte rano u nedjelju, izazvavši požar u spremniku goriva koji je kasnije ugašen, rekao je regionalni guverner.

"Nema žrtava, sve hitne službe rade na području objekta", rekao je guverner regije Orjol Andrej Kličkov na Telegramu.

07:16

UN-u prijeti daljnja fragmentacija dok Zelenski zauzima središnje mjesto

Više od 140 svjetskih čelnika uputit će se u Ujedinjene narode sljedeći tjedan u vrijeme bezbrojnih kriza, a glavna uloga ukrajinskog čelnika mogla bi naglasiti rastuću globalnu fragmentaciju, piše AFP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se prije godinu dana virtualno obratio Općoj skupštini UN-a, ove će se godine uživo priključiti svjetskim čelnicima, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak na otvaranju Opće skupštine UN-a.

Zelenski nastoji prikupiti podršku protiv krvave ruske invazije.

No, dok su se zapadne sile okupile iza Ukrajine, rat je ukazao na duboke podjele, pri čemu neke zemlje u razvoju nevoljko gledaju na isporučivanje milijardi dolara Kijevu, usprkos tome što rat utječe na siromašne povećavajući cijene hrane.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres započet će tjedan u ponedjeljak samitom o razvoju, nadajući se da će zadržati fokus na ispunjavanju nedostižnih ciljeva za pomoć najpotrebitijim zemljama.

"Okupit ćemo se u vrijeme kada se čovječanstvo suočava s ogromnim izazovima - od pogoršanja klimatskih uvjeta do eskalirajućih sukoba, globalne krize životnih troškova, rastućih nejednakosti i dramatičnih tehnoloških poremećaja", rekao je Guterres.

"Ljudi od svojih vođa traže izlaz iz ove zbrke. Ipak, suočeni sa svim tim, geopolitičke podjele potkopavaju našu sposobnost da odgovorimo", naglasio je glavni tajnik UN-a.

"Nastaje multipolarni svijet. Multipolarnost može biti čimbenik ravnoteže. No, također može dovesti do eskalacije napetosti, fragmentacije i pogoršanja", dodao je.

'Rastući rascjep'

Očekuje se da će Zelenski u srijedu prisustvovati posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti o Ukrajini, čime se otvara mogućnost dramatičnog sukoba s Rusijom, stalnom članicom s pravom veta.

Dan kasnije, Zelenski će se uputiti u Washington na razgovore u Bijeloj kući i na Kapitolu.

​Unatoč glavnoj ulozi, Zelenski "mora biti oprezan", rekao je Richard Gowan, stručnjak za Ujedinjene narode pri International Crisis Group.

"Ako bude previše tvrdokoran, on bi ovu priliku zapravo mogao pretvoriti u malu diplomatsku krizu", rekao je.

Ogromna većina zemalja glasala je za osudu ruske invazije pokrenute u veljači 2022.

Ipak, čelnici poput brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lula da Silve "jasno su naglasili kako vjeruju da je sada vrijeme za diplomaciju i možda ćemo vidjeti dosta trvenja između Ukrajinaca i zemalja 'globalnog juga'", rekao je Gowan.

Visoki europski diplomat rekao je da rat "krade političku i gospodarsku pozornost" drugim hitnim problemima kao što su nesigurnost hrane, klimatska kriza, nejednakosti i pristup financiranju.

"Postoji sve veći jaz između svijeta u razvoju i razvijenog svijeta. Pripreme za ovaj tjedan također osiguravaju da se taj jaz ne povećava", rekao je anonimno taj diplomat.

Razvojni ciljevi

Na samitu u ponedjeljak, vlade će raspravljati o ciljevima održivog razvoja kojih je 17, a UN želi da ih se ispuni do 2030.

Jedna od točaka je i iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva.

Izvješće UN-a upozorilo je da je ugroženo ispunjavanje ciljeva jer pandemija covida-19, kao i veliki dugovi, usporavaju napore u većem dijelu svijeta u razvoju.

Dok će većina pozornosti biti posvećena Ukrajini na Općoj skupštini UN-a, intenzivna diplomacija se također očekuje o Haitiju.

Očekuju se razgovori o slanju međunarodnih snaga u siromašnu zemlju pogođenu nasiljem bandi.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi također će biti nazočan u trenutku dok Teheran dovršava dogovor o razmjeni zarobljenika sa SAD-om, ali ne očekuju se razgovori između klerikalnog vladara i Bidena.

Biden će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, ali ne u Bijeloj kući.

Dok je Biden pokušavao izbjeći veće sukobe s Netanyahuom, pokazao je frustraciju krajnje desnom vladom u savezničkoj zemlji, između ostalog zbog kontroverzne pravosudne reforme i gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Biden će biti jedini čelnik stalne članice Vijeća sigurnosti koji će prisustvovati Općoj skupštini UN-a ove godine.

Guterres umanjuje važnost te činjenice.

"Ovo nije sajam taštine", rekao je.

07:02

Dron oštetio skladište nafte u Rusiji

Dron je oštetio skladište nafte u jugozapadnoj Rusiji rano jutros, izazvavši tako požar u spremniku goriva koji je kasnije ugašen, rekao je regionalni guverner Andrej Kličkov na svojem službenom Telegram kanalu.

Dron je udario u grad Oryol oko 3.50 ujutro po lokalnom vremenu, a žrtava nema, kaže Kličkov.

- Sve hitne službe rade na tom području, dodao je.

Ruska Orjolska oblast graniči s Kurskom oblašću na jugozapadu i Brijanskom oblašću na sjeveroistoku.

Broj napada unutar Rusije i daleko od prve crte bojišnice se povećao, a rusko ministarstvo obrane je rano jutros priopćilo da je u Moskovskoj oblasti uništena jedna bespilotna letjelica.

06:53

ISW: Ukrajinski napredak u Zaporižju potiče rusku obrambenu pozornost

Ruski dobrovoljački bataljuni 'Oluja Osetija' i 'Alanija' koji djeluju u zapadnoj Zaporoškoj oblasti podijelili su jučer fotografiju na kojoj je navodno prikazana mala postrojba ruske 83. odvojene gardijske desantno-jurišne brigade stacionirane oko 57 kilometara jugoistočno od Zaporižja. Elementi 83. brigade ranije su bili raspoređeni na načind a se suprotstave ukrajinskim ofenzivama krajem lipnja, a primijećeni su u borbi i krajem kolovoza, objavio je Institut za proučavanje rata u svojem najnovijem ažuriranju. Neki elementi 83. brigade navodno su još bili aktivni na području Bahmuta 11. rujna, što ukazuje na to da je Rusija zabrinuta glede ukrajinskog napredovanja u zapadnoj Zaporoškoj oblasti.

ISW je ranije procijenio da bi ukrajinske protuofenzivne operacije prisilile rusko zapovjedništvo na određivanje prioriteta i izvršenje bočnog preraspoređivanja. U tim su operacijama sudjelovale elitne ruske jedinice, međutim, te formacije još nisu preusmjerene na jačanje obrane u Zaporožju, dijelom zbog ukrajinskih akcija oko Bahmuta.

Ukrajinski proztuofenzivni napori učinkovito su imobilizirali te elitne ruske jedinice unutar područja Bahmuta, sprečavajući njihovo premještanje velikih razmjera na zapadnu obrambenu fronu Zaporoške oblasti, piše Institut za proučavanje rata.

06:39

Rusija: Oboreni dronovi nad Krimom i Moskvom

Rusko ministartsvo obrane je na svojem službenom Telegram kanalu objavilo da su dežurne jedinice protuzračne obrane oborile dronove iznad sjeverozapadnog i istočnog dijela Krima. Još jedna bespilotna letjelica navodno je uništena iznad teritorija Moskovske oblasti oko 1.45 noćas po lokalnom vremenu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da žrtava nema. Na mjestu događaja su hitne službe, a Ministarstvo je izvijestilo da nema ni štete.

Izvještaji o napadima dronovima unutar Rusije su u posljednjih nekoliko tjedana postali sve češći.

06:34

Pojavila se snimka navodnog tegljenja ruskog broda kojeg je pogodio ukrajinski dron

Kako je u petak izviješteno, Ukrajina je navodno pogodila ruski raketni brod u Crnom moru "eksperimentalnim dronom", zbog čega su ga ruske snage morale otegliti na popravak, prema ukrajinskim vlastima. Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje navodno tegljenje broda.

Pomorska bespilotna letjelica "Sea Baby" u četvrtak je pogodila rusku korvetu Samum blizu ulaza u Sevastopoljski zaljev na Krimu, prema izvješću ukrajinske novinske kuće Ukrainska Pravda, koja se pozvala na Službu sigurnosti Ukrajine (SBU).

Ukrajinska bespilotna letjelica navodno je udarila u stražnji dio ruskog broda, nanijevši dovoljno štete da brod izgubi na brzini, piše Ukrainska pravda, a prenosi Newsweek.

"Navodno se radi o malom raketnom brodu 'Samum' ruske crnomorske flote koji se tegli u luku nakon što ga je oštetio pomorski dron 'Sea Baby'", napisao je Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine u objavi na društvenoj mreži X u subotu ujutro.

Newsweek nije mogao neovisno potvrditi autentičnost fotografije.

Rusija tvrdi da je napad bio neuspješan, napisao je Geraščenko u zasebnoj objavi. Dodao je da je ruski brod dizajniran za "izviđanje, uništavanje ratnih brodova, pokrivanje desantnih snaga i borbu protiv brzih brodova".

06:33

Rusija: Nismo izgubili Andriivku

Rusija se u subotu oglasila o ukrajinskim tvrdnjama o zauzimanju Andriivke, tvrdeći da nisu točne. Ukrajina je "neuspješno" pokušala istjerati snage iz grada, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u svom dnevnom briefingu.

Također su zanijekali "djelomični uspjeh" o kojem je Ukrajina izvijestila u obližnjoj Kliščiivki, smještenoj također južno od Bahmuta, prenosi Sky News.

Ukrajina je ovog tjedna objavila da je pobijedila u bitci za Andriivku, važno mjesto za daljnje napredovanje u protuofenzivi, rekavši da se radi o odskočnoj dasci za okruživanje Bahmuta.

Čak je i predsjednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju hvalio 3. jurišnu brigadu i njezin uspjeh. Sky News napominje kako nisu u mogućnosti provjeriti ta izvješća o stanju na bojnom polju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:15