ŽENSKA PRAVA

Prosvjednici diljem SAD-a prosvjedovat će protiv ukidanja prava na pobačaj

Mnogi od nas odrasli su s idejom da će abortus biti legalan i dostupan za sve nas, rekla je izvršna direktorica Ženskog marša
 Nicholas Kamm/AFP

Zagovornici ženskih prava uključit će se u 660 marševa planiranih u subotu diljem SAD-a kako bi prosvjedovali protiv nedavnih pokušaja ograničavanja prava na pobačaj, uključujući i novi zakon u Teksasu koji zabranjuje pobačaje približno šest tjedana poslije začeća.

U Washingtonu, prosvjednici će ići prema američkom Vrhovnom sudu, dva dana prije saziva sjednice na kojoj će suci razmotriti slučaj Mississippi gdje bi se moglo dogoditi da se sruši pravo na pobačaj, zajamčeno nakon presude iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea.

U odluci 5 naprema 4 od 1. rujna, suci su odbili zahtjev da se blokira provedba gotovo potpune zabrane u Teksasu, što je najstroži zakon u zemlji.

"Mnogi od nas odrasli su s idejom da će abortus biti legalan i dostupan za sve nas, a vidjeti da je to ugroženo je trenutak buđenja", rekla je Rachel O'Leary Carmona, izvršna direktorica Ženskog marša, glavnog organizatora demonstracija u subotu.

Carmona je naglasila da je broj prosvjeda koji se planiraju za subotu drugi najveći nakon prosvjeda iste skupine koja je mobilizirala milijune ljudi diljem svijeta protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, dan nakon njegove inauguracije 2017. godine.

Subotnji prosvjedi će se održati od istočne do zapadne obale, uključujući i gradove diljem Teksasa, žarišta u nacionalnoj borbi oko prava na abortus.

Državni zakon o "otkucaju srca", koji je stupio na snagu 1. rujna 2021., brani abortus nakon što se kod embrija zabilježi srčana aktivnost, obično oko šest tjedana nakon začeća. To je prije nego što većina žena zna da je trudna i ranije nego što se izvede 85 do 90 posto pobačaja, kažu stručnjaci.

Teksas također nagrađuje privatne osobe s najmanje 10 tisuća dolara ako uspješno tuže bilo koga tko je omogućio abortus.

U mjesec dana nakon što je zakon donesen, stotine žena iz Teksasa su otišle u druge savezne države na pobačaj, druge su pokušale doći do pilula koje izazivaju pobačaj ili posjetile "krizne centre za trudnoću" koje ohrabruju žene da ne pobace.

Klinike za pobačaje se muče s preživljavanjem zbog opadanja posjeta pacijentica te je dio osoblja dalo otkaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11