NAJBOLJI PRIJATELJ KIM JONG-UNA:

Prosječan učenik, uvijek jako povučen

Volio je košarku, bio povučen u svemu osim na sportskom terenu, u slobodno vrijeme igrao PlayStation

BERN - Joao Micaelo, mladi Švicarac koji trenutno živi u Bernu, uvjeren je da je tajnoviti sjevernokorejski nasljednik o kojem proteklih dana spekuliraju mediji njegov najbolji prijatelj iz školskih dana.

- To mi je jednom priznao, no tada sam mislio da izmišlja - ispričao je za CNN Micaelo. No, danas mladi Švicarac vjeruje da je dječak s kojim je od 1998. do 2001. dijelio školsku klupu i koji je učenicima predstavljen kao sin sjevernokorejskog ambasadora ipak govorio istinu. Kad je u medijima vidio navodne fotografije budućeg šefa jedne od najzatvorenijih zemalja na svijetu, sjetio se “ambasadorova” sina Pak Una (koji, kaže, sliči osobi na slici) i njegovih riječi.

Nije odlazio na zabave

- Obožavao je košarku i igrice na PlayStationu, nije izlazio u diskoklubove i odlazio na zabave. Rijetko je pričao o domovini. On sam nije bio osoba koja će prva započeti priču, a mislim da nije sklopio puno prijateljstava jer se ni drugi nisu trudili upoznati njega. Po svemu je bio prosječan, a povučen je bio u svemu osim na sportskom terenu. Tu bi ga obuzeo natjecateljski duh. Sjećam se da nije volio gubiti - kaže Micaelo. U Sjevernu Koreju vratio se 2001. kako bi nastavio školovanje u privatnoj školi.

Dobar dečko

- Ne mogu procijeniti kakav bi bio kao vođa nacije. Imali smo 16 godina. No, tada je definitivno bio dobar dečko - kaže Micaelo. Ako je u pravu, dobri dečko je ovih dana zauzet partijskim kongresom u Sjevernoj Koreji. Kim Jong-il je bolestan, a rijetki sastanak partijskih dužnosnika je sazvao kako bi sinu osigurao podršku za preuzimanje vlasti. Prema već viđenom receptu, Jong-un je na partijskom kongresu dobio nekoliko titula i funkcija i sada konačno ima životopis potreban za preuzimanje zemlje. Prva titula bila je general s četiri zvjezdice, a jučer je dobio i dvije ključne pozicije u Partiji: postao je jedan od dvojice potpredsjednika Centralnog vojnog odbora te članom Centralnog komiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:56