KIBERNETIČKI NAPAD

‘Proruski‘ hakeri srušili stranicu Europskog parlamenta na nekoliko sati

Ranije u srijedu, zastupnici su izglasali da je Rusija država pokroviteljica terorizma
 Matija Djanješić/Cropix

Stranica Europskog parlamenta bila je nedostupna nekoliko sati u srijedu zbog napada "proruskih hakera", nakon što su zastupnici izglasali da je Rusija država pokroviteljica terorizma, rekla je predsjednica te institucije.

Stranica parlamenta opet je postala dostupna kratko iza 17 sati, oko dva sata nakon što je institucija izvijestila o rušenju.

"Europski parlament nalazi se pod sofisticiranim kibernetičkim napadom. Prokremaljska skupina preuzela je odgovornost", rekla je u tvitu predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola kratko nakon što se stranica srušila.

"(To se dogodilo) nakon što smo proglasili da je Rusija država pokroviteljica terorizma. Moj odgovor: slava Ukrajini", rekla je.

Rušenje je izazvano napadom uskraćivanjem resursa (DDoS), koji funkcionira tako što se usmjeri veliki volumen internetskog prometa prema ciljanim serverima u relativno nesofisticiranom pokušaju takozvanih "haktivista" da sruše stranicu.

Ovakvi napadi obično ne izazovu veliku štetu.

Glasnogovornik parlamenta nije bio odmah dostupan za komentar po pitanju bilo kakve štete.

Ranije u srijedu, zastupnici su izglasali da je Rusija država pokroviteljica terorizma, argumentirajući da vojni napadi Moskve na civilne mete poput energetske infrastrukture, bolnica, škola i skloništa krše međunarodni zakon.

Potez je uvelike simboličan, s obzirom na to da Europska unija nema nikakav pravni okvir kojim bi poduprla takav proglas. U isto vrijeme, Unija je već nametnula dosad neviđene sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:40