ŠVEDSKA

Proračun za 2022. godinu sadržavat će veća sredstva za borbu protiv kriminala

Manjinska vlada time želi odgovoriti na bijes birača zbog niza obračuna bandi koji su aktualizirali pitanje "zakona i reda"
Ilustrativna fotografija
 Johan NILSSON/TT NEWS AGENCY/AFP

Švedska manjinska vlada objavila je u srijedu da će proračun za 2022. sadržavati veća sredstva za borbu protiv kriminala, čime želi odgovoriti na bijes birača zbog niza obračuna bandi koji su aktualizirali pitanje "zakona i reda" kao najvažnije uoči parlamentarnih izbora iduće godine.

Više od 35 ljudi izgubilo je, prema policijskim podacima, život ove godine u obračunima bandi. Pucnjave su svakodnevica u najvećim gradovima Stockholmu, Malmou i Goeteborgu.

Vladajuća socijaldemokratsko-zelena koalicija objavila je da će dati policiji i kaznenopravnom sustavu dodatnih 2,5 milijardi švedskih kruna (1,85 milijardi kuna) za borbu protiv bandi.

U prethodnim je godinama već dodijeljeno dodatnih 8 milijardi kruna.

Dodatni resursi počeli su davati rezultate, ali potrebno je učiniti više, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Mikael Damberg.

Nacrt proračuna, koji će biti objavljen 20. rujna, predstavlja i socijaldemokratsku poruku biračima uoči izbora u rujnu iduće godine. Fokus proračuna je na oporavku od pandemije, obnovi socijalne države i ubrzanju zelene tranzicije.

Ministrica financija Magdalena Andersson, favoritkinja za preuzimanje premijerske pozicije u studenom kada će odstupiti njen socijaldemokratski kolega Stefan Lofven, obećala je da će proračun biti veći za 74 milijarde kruna u odnosu na prethodni.

Iako vlada nema većinu u parlamentu, čini se da će proračun biti usvojen u prosincu, nakon što su Švedski demokrati poručili da neće podržati proračun koji su predložile opozicijske stranke.

Proračun u Švedskoj ne mora biti usvojen većinom glasova, već proračun postaje prijedlog s najviše glasova parlamentaraca.

Desna opozicija po anketama ima veću podršku od lijevo-centrističkog bloka, koji čine i stranka Ljevica te Centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:39