NAPUŠTA BIJELU KUĆU

Propale ambicije Donalda Trumpa: Ipak nije uspio demontirati veliki dio Obamine ostavštine

Trumpove velike ambicije da iskorijeni nacionalnu politiku svog prethodnika uglavnom se nisu ostvarile
 Paul J. Richards/AFP

Donald Trump napušta u srijedu Bijelu kuću, a velik dio ostavštine svog prethodnika nije uspio demontirati jer više od 25 milijuna Amerikanaca i dalje ima zdravstveno osiguranje preko Obamacarea, 650.000 useljenika zaštićeno je od deportiranja, a broj radnika u rudarskoj industriji opada.

Četiri Trumpove godine ostavile su dubok trag na živote Amerikanaca: nepovjerenje u nacionalne demokratske institucije snažno se produbilo, a radikalne bjelačke nacionalističke skupine koje je podržavao ojačale su. Trumpova administracija reaktivirala je rudarsku industriju u dijelovima Sjedinjenih Država i spuštala ljestvicu propisa o zaštiti okoliša, sigurnosti i zdravlja, no to nije povećalo zaposlenost u tom sektoru.

Rezanjem poreznih stopa Trump je u velikoj mjeri pogodovao Amerikancima koji dobro zarađuju i dodatno je produbio jaz u plaćama. Imenovao je 226 saveznih sudaca, od kojih 54 u prizivne sudove na saveznoj razini te tri suca u Vrhovni sud čime će godinama američko pravosuđe gurati u konzervativnom smjeru.

No Trumpove velike ambicije da iskorijeni nacionalnu politiku svog prethodnika Baracka Obame uglavnom se nisu ostvarile.

Potpredsjednik u Obaminoj administraciji, a danas novi predsjednik SAD-a, Joe Biden moći će graditi na temeljima koji su ostali netaknuti te počinje odmah nakon prisege donošenjem niza izvršnih uredbi.

U snimljenom oproštajnom obraćanju naciji Trump kaže da je "vodio teške bitke, najteže borbe, donosio najteže odluke — jer zato ste me i izabrali".

Sebi pripisuje zasluge za "izgradnju najvećeg gospodarstva u povijesti svijeta" — što je dojmljivo pretjerivanje — te za sklapanje "povijesnih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku".

Trump upućuje "dobre želje" svome nasljedniku, ali ne spominje ga u 20 minuta unaprijed snimljenog obraćanja. “Ovaj tjedan, dužnost preuzima nova administracija i molimo se da uspješno očuva Ameriku sigurnom i naprednom", kaže Trump.

I dok u govoru hvali svoj trgovinski rat s Kinom, zakon o masovnom rezanju poreznih stopa koji je potpisao 2017., kao i druge korake koje je poduzeo u četiri godine svog mandata, gotovo da i ne spominje velike pravne bitke koje je vodio poput borbe protiv obveznog zdravstvenog osiguranja (Obamacare).

Otpor demokrata u Kongresu i vanjskih skupina spriječio je Trumpovu administraciju da ukloni Obamacare i provede u djelo druge prioritete svog programa.

Trumpov plan "spriječen je zadivljujućom snagom koju se on nije čak ni potrudio predvidjeti", rekao je Drew Hammill, glasnogovornik predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

Predsjednica Pelosi i demokrati čvrsto su branili dostignuća (iz mandata predsjednika Obame) — uključivo prava tzv. Sanjara (Amerikanaca koji su u SAD došli kao djeca imigranata i prijetio im je izgon), zatim (pripadnika zajednice) LGBTQ i zaposlenih žena, kaže Hammill.

Neuspjehe u ostvarenju svojih ciljeva Trump može zahvaliti i vlastitoj prirodi — navici da izgubi interes za provedbu planova koje pompozno najavi, ali i manjku ustrajnosti svoje administracije da te ciljeve provede do kraja i ozakoni.

"Oni ciljaju na Mjesec i teže maksimalnim destruktivnim ishodima", kaže Jody Freeman, koja je bila Obamina savjetnica za klimu, a sada je na čelu programa za okoliš i energetiku na sveučilištu Harvard. "Zbilja su to loše radili", kaže Freeman te objašnjava da su polazili od manjkavih zakonskih teorija, pravosudno ih šlampavo odrađivati i u konačnici "mnogo svojih poteza izgubili su upravo u sudnici".

Konačno, na put Trumpovim naporima da iskorijeni Obaminu ostavštinu ispriječile su se i podjele u samoj Republikanskoj stranci.

Područja u kojima je Trump ostvario svoje najveće uspjehe "zapravo su dugotrajni prioriteti Republikanske stranke - smanjenje poreza i imenovanje konzervativnih sudaca", kaže povjesničar Sean Wilentz sa Sveučilišta Princeton.

Provodeći te ciljeve Trump je uglavnom provodio stranački program, a nasuprot tome nije uspio poništiti Obamacare zato što se s time nisu slagali svi republikanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2022 04:06