TRAGEDIJA U UKRAJINI

PRONAŠLI 186 TIJELA ŽRTAVA Promatračima OESS-a separatisti blokirali put, pa ih ipak pustili

Premijer Najib Razak izjavio je u petak navečer da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom inzistirajući na potrebi neometane i objektivne istrage
 AFP

NOVO 12:20 Malezija je u subotu pozvala ukrajinske snage i proruske pobunjenike da čuvaju mjesto pada zrakoplova te vjeruje da Rusija čini sve što može, dok službeni Kijev optužuje pobunjenike za pokušaj uništavanja dokaza i premještanje 38 tijela s mjesta nesreće, javljaju agencije i prenose da će međunarodni promatrači OESS-a pokušati ponovno do mjesta nesreće.

Malezijski ministar prometa Liow Tiong Lai izrazio je bojazan da mjesto nesreće nije propisno osigurano te da se neće očuvati svi dokazi. Također je ocijenio "nečovječnom" mogućnost da im se ne dozvoli pristup mjestu nesreće, prenosi Reuters.

Međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koji nisu forenzični stručnjaci, pokušat će u subotu ponovno doći na mjesto pada zrakoplova pošto su im raniji pokušaj spriječili naoružani proruski separatisti, prenosi agencija dpa.

"Pokušavaju sve što mogu da omoguće Maleziji siguran pristup", rekao je Liow novinarima.

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE S mjesta nesreće iznose raskomadana tijela i osobne stvari stradalih putnika

Liow, koji su subotu putuje u Ukrajinu, nadalje vjeruje da je zrakoplov srušen i da nije "zalutao" u zabranjen zračni prostor te da je ruta leta MH17 jedna od "glavnih zračnih autocesta".

I aviokompanija Malaysia Airlines izrazila je uvjerenje da nije počinila nikakvu grešku.

Ukrajina je prst krivnje za uništavanje dokaza uperila u proruske pobunjenike i Rusiju.

Ukrajinske vlasti priopćile su da su pretražile 18 od ukupno 25 kvadratnih kilometara te da je nađeno 186 tijela.

--------------------------------------------------

11:20 Reuters javlja kako je ukrajinska vlada optužila proruske separatiste u istočnoj Ukrajini da su pokušali uništiti dokazni materijal na mjestu strašne nesreće, upozorivši da su pobunjenici uklonili 38 tijela žrtava.

Dopisnik britanskog Telegrapha Roland Oliphant potvrdio je te optužbe.

- Vidio sam kako donose tijela žrtava sa mjesta nesreće. Ovdje vlada potpuno kaos, a još je ratno stanje. Iz daljine se čuje teška artiljerija, rekao je Oliphant.

Na terenu su i ukrajinski spasilački timovi koji se brinu da mjesto nesreće ostane netaknuto do dolaska međunarodnih stručnjaka.

--------------------------------------------------

KUALA LUMPUR - Šezdeset malezijskih stručnjaka u subotu treba stići u Kijev u nadi da će moći stići do mjesta u istočnoj Ukrajini na kojemu je pao po svemu sudeći raketom srušeni zrakoplov Boeing 777 malezijske zrakoplovne kompanije Malaysia Airlines.

U ekipi od 62 osobe nalaze se i dvojica stručnjaka za zrakoplovne katastrofe, koje je pozvao Kijev kako bi sudjelovali u potrazi, preciziralo je malezijsko ministarstvo transporta.

Premijer Najib Razak izjavio je u petak navečer da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom inzistirajući na potrebi neometane i objektivne istrage.

DAN NAKON NESREĆE Detaljni izvještaj o događajima vezanim za pad zrakolova Malaysia Airlinesa u Ukrajini

"Također sam kazao Putinu da mjesto nesreće ne bi trebalo dirati dok ekipa ne započne svoju istragu", kazao je malezijski premijer.

Američki predsjednik Barack Obama također je inzistirao na potrebi da istraga bude "slobodna" i "neometana".

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na poštenu i objektivnu istragu o rušenju Malezijskog Boeinga 777 s 298 ljudi, objavila je u subotu na svojoj internet stranici kineska vlada.

Istraga treba pronaći dokaz što je prije moguće, rekao je Xi a prenosi se na web stranici.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 letio je na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur kada je srušen pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade što je izazvalo ogorčenje i osude diljem svijeta. Među putnicima su bila i 44 Malezijca, uključujući 15 članova posade.

Ostaci zrakoplova rasuti su na teritoriju kojega drže proruski separatisti u blizini granice s Rusijom koja je u sukobu s Ukrajinom.

Ovo je drugi put u par mjeseci da je malezijska zrakoplovna tvrtka izgubila zrakoplov. Boeing 77 na liniji Peking -Kuala Lumpur nestao je 8. ožujka i još uvijek nisu pronađeni zrakoplov ili njegovi ostaci.

Obama razgovarao s Cameronom i Merkel o daljnjim akcijama

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u petak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom o mogućoj potrebi novih sankcija Rusiji ako ona ne poduzme korake na smanjivanju napetosti situacije u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

"Slažući se oko nastavka napora u traženju diplomatskog rješenja postojeće krize, oni su ponovili svoju odlučnost da ostanu u bliskom kontaktu razmatrajući koje sljedeće korake možda treba poduzeti", objavila je Bijela kuća u vezi s Obaminim razgovorom s Angelom Merkel.

"Oni su naglasili da Rusija snosi jasnu odgovornost u tome da onemogući separatistima u istočnoj Ukrajini pristup teškom naoružanju i ostaloj pomoći koja dolazi iz Rusije", dodaje se u priopćenju.

U odvojenom pozivu Obama i Cameron "ponovili su potrebu poduzimanja daljnje akcije ako Rusija propusti poduzeti korake" da smanji napetosti u ukrajinskom sukobu, objavila je s tim u vezi Bijela kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:48