ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Pronađeni ostaci muškarca koji je poginuo u erupciji Vezuva: ‘Bježao je prema moru‘

Sa sobom je u trenutku pogibije nosio drvenu kutiju u kojoj je bio prsten, njegova vjerojatno najdragocjenija imovina
 Marco Cantile/Alamy/Alamy/Profimedia

Talijanski arheolozi otkrili su skeletne ostatke čovjeka ubijenoga u erupciji Vezuva iz 79. godine nove ere. Znanstvenici vjeruju da je muškarac pokušavao ući na spasilački brod bježeći od jedne od najpoznatijih vulkanskih erupcija u povijesti, piše Business Insider.

Smrtno je stradao samo nekoliko koraka od mora u drevnom rimskom gradu Herkulaneju. Sa sobom je nosio drvenu kutiju u kojoj je bio prsten, njegova vjerojatno najdragocjenija imovina.

image
Marco Cantile/Alamy/Alamy/Profimedia

Kostur muškarca za kojega se vjeruje da je imao između 40 i 45 godina ležao je okrenut prema gore, što sugerira da je u trenutku pogibije vjerojatno gledao prema naletu oblaka pepela. Inače, većina žrtava pronađenih u Herkulaneju bili su okrenuti prema dolje.

Iako su ovi ostaci otkriveni tijekom iskapanja još u listopadu, arheolozi su tek u srijedu objavili prve fotografije.

- Posljednji trenuci ovdje bili su uistinu strašni. Usred noći, u 1 sat, piroklastična eksplozija koju je proizveo vulkan stigla je do grada u kojemu je temperatura narasla do 300, 400 stupnjeva, neke studije čak spominju između 500 i 700 stupnjeva. Užareni oblak koji je jurio prema moru brzinom od 100 km/h bio je toliko gust da u sebi uopće nije imao kisika. Zbog izgaranja uzrokovanoga protokom magme, pepela i plina, muškarčeve kosti bile su obojene u crveno od krvi. Smrt je bila trenutna - rekao je arheolog Francesco Sirano.

image

Francesco Sirano kraj ostataka iz Herkulaneja

Cesare Abbate/Zuma Press/Profimedia

Ostaci nesretnog čovjeka također su bili okruženi teškim karboniziranim drvetom, uključujući krovnu gredu koja mu je možda i smrskala lubanju. U ribarskim skloništima na istoj lokaciji 1980-ih otkopano je 300 ljudi - pretpostavlja se kako su svi oni čekali akciju spašavanja od strane flote Plinija Starijega.

Istraživači se sad pitaju zašto se ovaj muškarac nije sklonio s ostalima. Sirano sugerira da je možda bio spasilac ili vojnik koji je pomagao drugima da pobjegnu prema moru. Mogao je biti i bjegunac koji je napustio grupu kako bi pokušao ući na spasilački brod. Neki stručnjaci vjeruju kako nije bio bogat čovjek, o čemu svjedoči i prsten koji je nosio sa sobom.

- Prsten je crvenkast, što ukazuje na to da je napravljen od željeza, a unutar kutije pronašli smo nešto zeleno što bi moglo ukazivati na broncu. Kutija izgleda kao da je bila korištena za čuvanje sitniša, a ako je to sve što je dotični čovjek nosio, vjerojatno nije bio bogat - rekao je arheolog Ivan Varriale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:10