TRAGEDIJA U ALPAMA

Pronađene još dvije žrtve urušavanja ledenjaka u Italiji, nastavlja se potraga za troje nestalih

Spasioci se nadaju da će u četvrtak biti moguće poslati timove sa psima tragačima jer se predviđa vedrije vrijeme

potraga za nestalima u Marmoladi

 Tiziana FABI/AFP

Talijanski spasilački timovi pronašli su u srijedu još dvije žrtve urušavanja ledenjaka u Alpama, u kojem je, kako se strahuje, živote izgubilo do 12 ljudi, do čega je došlo zbog visokih temperatura.

Sad je potvrđeno da je najmanje devet ljudi poginulo u lavini koja se dogodila u nedjelju na Marmoladi, koja je s više od 3300 metara najviši vrh u Dolomitima, u istočnim talijanskim Alpama koje se protežu preko regije Trenta i Veneto.

Po riječima Maurizija Fugattija, predsjednika regije Trento, potraga bespilotnim letjelicama nastavit će se jer se još tri osobe, svi Talijani, vode kao nestale.

Policijski tim specijaliziran za analizu DNK također je angažiran da pomogne u procesu identifikacije.

Velik dio Italije zahvatio je toplinski val, a znanstvenici kažu da klimatske promjene uz porast temperature čine ranije stabilne ledenjake vrlo nepredvidljivima.

Spasioci se nadaju da će u četvrtak, uz bespilotne letjelice i helikoptere, u donjem dijelu područja biti moguće poslati timove sa psima tragačima jer se predviđa vedrije vrijeme.

Dijelovi planine ostat će zatvoreni za turiste kako bi spasilačke ekipe mogle djelovati i spriječiti penjače da pristupe potencijalno opasnim područjima.

Lokalna dolina Fassa u subotu će održati dan žalosti u znak počasti žrtvama, među kojima su i dvoje turista iz Češke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 03:21