VELIKO OTKRIĆE

Pronađena olupina space shuttlea koji se srušio kraj Floride: 73 sekunde nakon lansiranja poginulo je 7 astronauta

Ronioci iz dokumentarne ekipe tražili su olupinu zrakoplova iz Drugog svjetskog rata u blizini obale

Ronioci koji su pronašli komad olupine shuttlea

 Handout/Afp

Ronioci iz dokumentarne ekipe koji traže olupinu zrakoplova iz Drugog svjetskog rata u blizini obale Floride pronašli su šest metara dugačak komad olupine space shuttlea Challenger, koji je eksplodirao i raspao se 73 sekunde nakon lansiranja 1986. godine, objavila je NASA u četvrtak.

Ronioci su kontaktirali NASA-u nakon što su uočili veliki predmet uglavnom prekriven pijeskom na dnu oceana na kojem su bile prepoznatljive pločice shuttlea, stoji u priopćenju američke svemirske agencije.

"Ovo otkriće daje nam priliku da se još jednom prisjetimo ostavštine sedmero astronauta koje smo izgubili i da razmislimo o tome kako nas je ova tragedija promijenila", rekao je u izjavi NASA-in čelnik Bill Nelson.

Ronioci su ranije ove godine istraživali morsko dno kod Floride u sklopu dokumentarca History Channela pod nazivom "Bermudski trokut: U prokletim vodama" o pojasu Atlantskog oceana koji je dugo podložan mitovima oko navodnog nadnaravnog nestanka zrakoplova i brodova.

Tražili su olupinu spasilačkog zrakoplova PBM Martin Mariner koji je netragom nestao 5. prosinca 1945., dok je tragao za pet torpednih bombardera američke mornarice koji su također nestali tog dana.

image

Ronioci koji su pronašli komad olupine shuttlea

Handout/Afp

Ovo otkriće predstavlja prvi pronalazak dijela olupine Challengera u posljednjih 25 godina.

Nelson je rekao da NASA pokušava utvrditi hoće li izvući olupinu i "koje dodatne radnje može poduzeti u vezi s artefaktom koji će na pravi način odati počast ostavštini poginulih astronauta Challengera i obitelji koje su ih voljele."

Challenger je eruptirao u plamenu kuglu 73 sekunde nakon polijetanja iz svemirskog centra Kennedy 28. siječnja 1986. Svih sedam članova posade je poginulo, uključujući učiteljicu Christu McAuliffe.

Riječ je o jednoj od najgorih katastrofa u povijesti američkog svemirskog programa.

image

Lansiranje Challengera

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:03