TAJNA LETA MH370

'PRONAĐEN JE NESTALI BOEING' Kineski hakeri prevarili Malezijce i pokrali im tajne podatke

TO GO WITH AFP STORY BY JESSICA LOPEZ ESCURE An employee of the SIM Aviation Group, an aviation training organization, checks various controls aboard a flight simulator for Boeing 767-300ER and 757-200 at a training center in Roissy-en-france, near Roissy airport on April 7, 2014. Rental professionnal flight simulators, which cost between 10 and 15 million euros, are now open to the public for an experience worth 360 euros. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
 ERIC PIERMONT/AFP

Samo dan nakon što je malezijski Boeing na letu MH370 misteriozno nestao, kineski hakeri uspjeli su 'provaliti' u računala dužnosnika koji su radili na slučaju.

Vješti hakeri su u tome uspjeli tako da su u vladine odjele poslali e-mailove s lažnom vijesti koja je govorila o tome da je zrakoplov pronađen.

U trenutku kada su dužnosnici počeli otvarati e-mail, aktiviran je virus koji je počeo prikupljati podatke s njihovih računala te ih slati u Kinu.

Ovaj napad se odvijao u vrijeme kada su malezijski dužnosnici, u to vrijeme na čelu istrage, bili žestoko kritizirani, posebno od strane Kineza, upravo zbog toga što su nisu objavljivali ključne informacije vezane uz nestanak zrakoplova.

U vrijeme kada su djelatnici Ureda za sigurnost računalnih podataka primijetili napad već je oko 30 računala u Uredu za civilno zrakoplovstvo, Nacionalnu sigurnost i Malaysia Airlainsa bilo zaraženo.

- Djelatnici Agencije za tehnologiju i inovacije javili su nam za postojanje problema. Podaci koji su skinuti sadržavali su povjerljive informacije, uključujući i zapisnike sa sjednica. Neki od njih su se odnosili na i istragu vezanu za nestanak Boeinga - rekao je šef malezijskog Ureda zaduženog za sigurnost računalnih podataka, dr. Amirudin Abdul Wahab.

- Radilo se o dobro osmišljenom malwareu kojeg antivirusni programi nisu mogli detektirati. To je bio veoma sofisticiran napad - dodao je dr. Wahab.

Istraga je pokazala da je e-mail poslan iz Kine, ali drugi detalji nisu objavljeni. Osim malezijskih vlasti, na ovom slučaju navodno radi i Interpol.

Podsjetimo, Boeing na letu MH370 nestao je 8. ožujka, i još uvijek se točno ne zna što se dogodilo. Na zrakoplovu je bilo 239 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:50