STRUČNJACI ZBUNJENI

Promatrali crvene pande pa ostali u čudu kad im je u kadar ušetao bengalski tigar: ‘Otkud on ovdje?!‘

Stručnjaci vjeruju da bi razlog preseljenju tigrova u viša područja mogle biti klimatske promjene
Ilustracija, bengalski tigar
 Aditya "dicky" Singh/Alamy/Profimedia

Kamere su uspjele snimiti kraljevskoga bengalskog tigra kako luta šumom na visini od 3165 metara, što je daleko najveća nadmorska visina dosad na kojoj su u Nepalu uočene te velike mačke, objavila je uprava Nepalskih državnih šuma.

U studenom je tigra dvaput slučajno snimila kamera, postavljena zbog nadzora deset divljih crvenih panda opremljenih GPS-satelitskim ogrlicama u šumi na istoku Nepala, stoji u priopćenju Ministarstva šuma.

Sonam Tashi Lama, koordinator programa Mreža crvenih panda (RPN), organizacije angažirane na očuvanju te vrste panda, kazao je da su on i kolege i sami iznenađeni jer tigrovi dosada nikad u Nepalu nisu uočeni na toj visini.

"Premda su u Butanu tigrovi zamijećeni na većim nadmorskim visinama, za nas je ovo posebno i novo otkriće jer nikada nismo mislili da tigar i u Nepalu može živjeti na takvoj visini. Upravo zato moramo preispitati strategiju očuvanja" ovih velikih mačaka, rekao je Lama za dpa.

Kraljevski bengalski tigrovi prvenstveno žive u području oko delte Gangesa te se njihova kretanja na većim nadmorskim visinama smatraju vrlo rijetkima. Ranije ove godine Nepalske šume su izvijestile da je bengalski tigar uočen na nadmorskoj visini od 2500 metara.

Stručnjaci vjeruju da bi razlog preseljenju tigrova u viša područja mogle biti klimatske promjene, a drugi smatraju da je za to odgovoran izostanak odgovarajućeg staništa i izvora hrane na području na kojemu su dosad živjeli.

Nepalske vlasti angažirale su se na zaštiti bengalskih tigrova i nadomak su svojem cilju - do 2022. godine na teritoriju Nepala udvostručiti broj ovih velikih mačaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:03