KALINJINGRAD SPREMAN

Projekt ‘Otvoreno nebo‘ počinje u zračnoj luci Hrabrovo: Putin Europi sprema paprenu osvetu?

Vladimir Putin, piše njemački Bild, možda namjerava preplaviti Europsku uniju novim valom izbjeglica preko ruske eksklave Kalinjingrada

Zračna luka u Kalinjingradu/Arhivska fotografija

 Igor Zarembo/AFP

Prije godinu dana bjeloruski autoritarni vođa Aleksandar Lukašenko otjerao je tisuće ljudi s Bliskog istoka sa svoje granice prema Europskoj uniji, a sada bi vladar Kremlja, Vladimir Putin, mogao učiniti isto, ali u obrnutom smjeru i pustiti novi val izbjeglica preko Kalinjingrada - ruske eksklave između Poljske i Litve - prema EU, piše njemački Bild.

Kako navodi njemački list, zračna luka u Kalinjingradu već je otvorena za letove iz cijelog svijeta, a stručnjaci su za Bild objasnili što ruski predsjednik možda planira.

Prema ruskim zrakoplovnim vlastima, režim "Otvoreno nebo" na snazi ​​je u zračnoj luci Hrabrovo od 1. listopada. To znači, kako se navodi, da zrakoplovne kompanije iz "prijateljskih" zemalja poput Turske, Sirije i Bjelorusije od sada mogu sletjeti u Kalinjingrad.

Prije godinu dana, navodi list, bjeloruski autoritarni vođa i Putinov poslušnik Lukašenko doveo je izbjeglice s Bliskog istoka do poljske granice EU preko tih zemalja. Tisuće njih tada su se suočile s desecima tisuća poljskih vojnika. Neki su stigli u EU, drugi su vraćeni kući nakon što su više tjedana bili u rukama bjeloruskih vojnika. Deseci izbjeglica smrznuli su se na smrt ili se utopili u hladnim šumama pograničnog područja. Rusija i Bjelorusija tada su zaprijetile vojnim manevrima u blizini granice.

Putinovi instrumenti

"Rusija ima nekoliko instrumenata koje može upotrijebiti protiv Europske unije", rekao je za Bild Marek Budzisz, stručnjak za Rusiju u poljskom think tanku Strategy & Future (Strategija i budućnost).

Prvi instrument je trenutačni teror raketama i bespilotnim letjelicama nad građanima Ukrajine, kako bi se pokrenuo novi val migracija iz Ukrajine u Poljsku. "Ako uspije pokrenuti još jedan val iz Kalinjingrada u Poljsku u isto vrijeme, Rusija može povećati pritisak".

image

Migranti na bjelorusko-poljskoj granici/Arhivska fotografija

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

"Ruske zrakoplovne vlasti naručile su dodatne slotove za letove za Kalinjingrad s Bliskog istoka i Afrike, zemalja poput Etiopije ili Sudana", kaže, pak, Krzysztof Żęgota, poljski stručnjak za sigurnost i Kalinjingrad sa Sveučilišta Warmia-Masuria u Olsztynu. "Kalinjingrad ne može biti atraktivan za turiste iz ovih zemalja. Stoga ne sumnjam da Rusija priprema novi migracijski val iz Kalinjingrada u Europsku uniju", dodao je.

"Granica između Poljske i Kalinjingrada duga je i lako ju je prijeći, budući da je većina poljskih graničara stacionirana na bjeloruskoj granici", upozorava Budzisz. "Na granici s Kalinjingradom zjapi rupa".

Većina izbjeglica vjerojatno bi dolazila iz Sirije i Turske, koja funkcionira kao središnja točka za sve mediteranske izbjeglice, navodi Budzisz.

"Granica između Rusije i Poljske je prirodna i rijetko pošumljena. Tamo su uočljivi dobri uvjeti za ilegalnu imigraciju", kaže Żęgota. "Ograda na poljsko-ruskoj granici nije tako dobra kao nova ograda na poljsko-bjeloruskoj granici", dodaje.

"Trenutačno ne opažamo nikakve incidente koji uključuju ilegalne prelaske granice na poljsko-ruskoj granici u Kalinjingradsku regiju", rekla je Anna Michalska, glasnogovornica poljske granične straže za poljski novinski portal WP.

No, dodala je da "nakon iskustva s migracijskom krizom na granici s Bjelorusijom, spremni smo na sve scenarije", prenosi Bild.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:02