DEBAKL LEGALIZACIJE

Proizvođači marihuane u Kanadi su pred propasti; prebacuju se na uzgoj orhideja

Brojne tvrtke koje uzgajaju i prodaju kanabis za osobnu upotrebu su u gubicima zbog pretjerane proizvodnje

Ilustracija

 Serge Tenani/Hans Lucas Via Afp

Proizvođači marihuane u Kanadi se žale: ne smiju se reklamirati, ne mogu izvoziti, trave se proizvodi puno više nego što tržište traži, pa mnogi grcaju u gubicima. O nezavidnoj situaciji u kojoj su se, pet godina od legalizacije, našli kanadski proizvođači izvještava BBC. Industrija kanabisa bori se za opstanak, navodi BBC: tržište je veliko i bogato, kanadski ogranak Deloittea procijenio je da je legalna trgovina kanabisom sudjelovala u BDP-u te zemlje 2022. s 31,91 milijardom američkih dolara, no opet je većina proizvođača na rubu opstanka.

Legalizacija je dovela velike profite onima koji su prvi uskočili u biznis, a kasnije i velike gubitke mnogima na prezasićenom tržištu. Trenutačno Kanada ima 3600 licenciranih maloprodajnih dućana kanabisa i 970 licenciranih proizvođača. Samo 20 posto ih posluje pozitivno, upozorava George Smitherman, bivši političar koji vodi Kanadsko vijeće za kanabis. Konkurencija je neumoljiva, investitori su izgubili više od 131 milijarde kanadskih dolara ulažući u poslove s kanabisom. A mnogi su mislili da će se obogatiti.

Jedan od najvećih proizvođača kanabisa je tvrtka Aurora Cannabis, sa sjedištem u Alberti. U kolovozu su najavili da će diverzificirati ponudu i početi prodavati orhideje. Druga tvrtka, Canopy Growth, prodala je sjedište u Ontariju vrijedno više milijuna dolara izvornom vlasniku, proizvođaču slatkiša Hershey Canada. Obje su tvrtke podijelile brojne otkaze u nastojanju da smanje troškove jer nema dovoljno kupaca za njihovu drogu.

Odmah nakon legalizacije u listopadu 2018. police su bile kronično prazne jer proizvodnja nije mogla pratiti potražnju. To je potaknulo mnoge da proizvode više i više - dok se tržište nije prezasitilo, zbog čega su pale cijene i potražnja. A kako je Kanada još uvijek jedna od rijetkih zemalja svijeta koje su legalizirale marihuanu za osobnu upotrebu, mogućnost izvoza i zarade na svjetskom tržištu za legalne igrače vrlo su ograničene.

Neki se žale na strogost regulatora: na primjer, svi proizvodi od marihuane u Kanadi se prodaju u istom, jednostavnom pakiranju. Tvrtke koje se bave kanabisom ne mogu reklamirati svoje proizvode ili graditi prepoznatljivost brenda na način na koji to mogu tvrtke u drugim industrijama.

Maloprodajna mjesta moraju imati zatamnjena stakla na izlozima, a droga se prodaje u pakiranju koje je odobrila vlada. Državi plaćaju veće naknade nego proizvođači cigareta i alkohola.

Jedan od glavnih ciljeva kanadskih vlasti prilikom legalizacije marihuane za osobnu upotrebu 2018. bio je maknuti korisnike s ilegalnog tržišta, kako bi se drogu držalo podalje od maloljetnika i ograničilo dotok novca narkodilerima. Cilj je bio da se postojeći korisnici prebace na legalno tržište, a da se pritom ne privuku novi. No, neki smatraju da su zakoni previše restriktivni, pa kanadske vlasti procjenjuju da je oko 33 posto tržišta marihuane i danas pod kontrolom dilera na crnom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:01