KOLOS U KREMLJU

Progovorio stolar koji je napravio Putinov divovski stol: ‘Ponosan sam. A znate li tko ga je zapravo naručio?‘

Stol dugačak nešto više od šest metara stolar Renato Pologna napravio je za bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jelcina

Gore: Vladimir Putin i Emmanuel Macron; dolje: Vladimir Putin i Olaf Scholz

 Sputnik/AFP; Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP

Korisnici interneta već danima zbijaju šale na račun šest metara dugačkog bijelog stola za kojim su prošlog tjedna tijekom sastanka u Moskvi sjedili ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski mu kolega Emmanuel Macron, a danas Putin i njemački kancelar Olaf Scholz, javlja The Telegraph.

Budući da je Putin sjedio na jednoj strani stola, a Macron na drugoj, neki su njihov sastanak, koji je zbog aktualne napete situacije na rusko-ukrajinskoj granici zasigurno bio prilično ozbiljan, pretvorili u šaljivu partiju stolnog tenisa, a drugi su notirali da za stolom ima mjesta i za sve sudionike Posljednje večere.

image

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom sastanka koji se održao 7. veljače 2022. godine

SPUTNIK/AFP

Renato Pologna, stolar koji ga je napravio, rekao je za The Telegraph da su ga šale na račun stola koji je prije 25 godina napravio za Putinovog prethodnika Borisa Jeljcina zabavile te da se nada da će stol pregovorima između Zapada i Moskve donijeti sreću.

- Prepoznao sam ga čim sam ga vidio. Bio sam ponosan. Uvijek sam emotivan kada vidim da je moj rad dio nečeg važnog - rekao je Pologna te dodao: "Šale su zbilja bile jako smiješne. Očito je da je stol ostavio dojam. Vidio sam da je netko od njega napravio klackalicu, što je bilo urnebesno. Netko je na njega stavio šipke za ples i pretvorio ga u striptiz klub. Od njega su napravili čak i stazu za curling. Mislim da se može reći da potiče kreativnost."

Pologna je rekao da je stol napravio dok je od 1995. do 1997. radio na projektu za jednu od četiri palače Kremlja. Stolar kaže da su mjere osiguranja bile stroge.

- U palaču smo ulazili s propusnicama. Skenirali su se komadi drveta i nije mi bilo dopušteno ništa fotografirati - rekao je Pologna, šef stolarske tvrtke Oak (hrv. hrast) koja se nalazi na sjeveru Italije.

image

Vladimir Putin i Olaf Scholz za velikim su bijelim stolom sastanak održali 15. veljače

Mikhail Klimentyev/Sputnik/Sputnik via AFP
image

Vladimir Putin

Mikhail Klimentyev/Sputnik/Sputnik via AFP
image

Olaf Scholz

Mikhail Klimentyev/Sputnik/Sputnik via AFP

Kako je stolar rekao u razgovoru za novine Corriere della Sera, ploča je napravljena iz jednog dijela i bilo je jako teško s njome raditi.

Pologna je rekao da bi takav stol danas koštao oko 100 tisuća eura te istaknuo da je radio namještaj i za arapske šeike i malezijske sultane.

image

Sastanak američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji se održao 2018. godine

Planetpix/Alamy/Alamy/Profimedia

Kad smo već kod rusko-talijanske robne razmjene, podsjetimo da je Putin svome prijatelju Silviju Berlusconiju poklonio - bračni krevet. Eskort dama Patrizia D'Addario svojevremeno je rekla da se s Berlusconijem seksala upravo na tom krevetu.

- Nismo te večeri ništa spavali - rekla je D'Addario tijekom telefonskog razgovora s jednim posrednikom. Sigurnosne su službe snimile taj razgovor, a snimka je naposlijetku završila u medijima.

Berlusconi se Putinu odužio 2017. godine, kada mu je za 65. rođendan poklonio navlaku za pokrivač na kojem se njih dva rukuju, a u pozadini nalaze brojne znamenitosti iz Rusije i Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:24