UMRO PRINC PHILIP

Prognali ga s obitelji, proglašavali ženskarom i kraljem gafova, a s kraljicom je bio 74 godine

Britanski princ Philip, suprug kraljice Elizabete II., umro je u dobi od 99 godina
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip
 POOL/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Britanski princ Philip, suprug kraljice Elizabete II., umro je u dobi od 99 godina, objavila je u petak Buckinghamska palača. Palača u priopćenju piše kako je princ, vojvoda od Edinburgha, umro u petak ujutro u dvorcu Windsoru.

“S dubokim žaljenjem Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt njezinog voljenog supruga, Njegove Kraljevske Visosti princa Philipa, vojvode od Edinburgha”, priopćeno je.

“Kraljevska obitelj se pridružuje ljudima u svijetu koji tuguju zbog njegovog odlaska”.

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, rođen je na grčkom otoku Krfu 10. lipnja 1921. godine. Jedini je sin i posljednje od petero djece princa Andreasa od Grčke i Danske. Njegova majka bila je princeza Alice od Battenberga pa je i on, prema tome, nosio titulu "princ Grčke i Danske".

22. rujna 1922. Philipov stric, grčki kralj Konstantin I., bio je prisiljen odreći se prijestolja. Vojna vlada uhitila je princa Andreasa (čije se ime, kao i ono njegova sina, obično anglicizira u Andrew), a u prosincu ga je revolucionarni sud doživotno protjerao iz Grčke. Philipova obitelj otišla je u Francusku, gdje su se nastanili u pariškom predgrađu Saint-Cloud. Philipova majka na kraju je bila privedena u psihijatrijsku ustanovu, dok se njegov otac preselio na jug Francuske, održavajući ograničeni kontakt s ostatkom obitelji.

image
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom i njegovom suprugom Michelle
-/POOL/AFP
image
Princ Philip s australskom pjevačicom Kylie Minogue
Steve Parsons/POOL/AFP

Iako nije bio Britanac, Philip je imao obiteljske veze s Engleskom. Ubrzo nakon njegovog rođenja, djed po majci, princ Louis od Battenberga, umro je u Londonu. Louis je bio naturalizirani britanski državljanin koji se odrekao njemačkih naslova i usvojio prezime Mountbatten tijekom Prvog svjetskog rata, što je doslovan prijevod prezimena Battenberg s njemačkog na engleski. Philip je također u srodstvu s britanskom kraljevskom obitelji kao potomak kraljice Viktorije.

Karijera u Kraljevskoj mornarici

Sljedeći stope svog djeda Louisa, koji je bio admiral flote, princ Philip se pridružio Kraljevskoj mornarici kao kadet 1939. Brzo je napredovao u karijeri te je već u ranoj dobi od 21 godine postao brodski natporučnik. Služio je u mornarici tijekom Drugog Svjetskog rata, a 1952. je unaprijeđen u zapovjednika. Međutim iste godine, smrću kralja Georga VI, oca Elizabete II, završila je njegova karijera u mornarici.

image
Princ Philip
Daniel Leal-olivas
image
Princ Charles, princ Philip i princ Harry
JOHN STILLWELL/POOL/AFP

Philip je u mladosti bio poznat po svom šarmu. Kao plavokosi i visoki kadet bio je privlačan i povezivali su ga s mnogim ženama. Kraljica Elizabeta II, odnosno Elizabeta Alexandra Mary Windsor, imala je 8 godina kada je prvi put upoznala Philipa na vjenčanju njegove rođakinje. U to se vrijeme nije očekivalo da će princeza Elizabeta postati kraljica, a razlog je bio stariji brat njezina oca.

Edward je bio prvi u nizu za nasljedstvo, a pretpostavljalo se da će imati djecu. No Edward je abdicirao 1936. i vjenčao se Amerikankom Wallis Simpson. Godine 1939. Philip i Elizabeta su se sudbonosno ponovno susreli kada je ona s roditeljima posjetila Kraljevsko pomorsko učilište. Tada 13-godišnja Elizabeta se zaljubila u 18-godišnjeg Philipa te je par počeo razmjenjivati ljubavna pisma.

image
Princ Philip
Kate Green/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Vjenčanje s Elizabetom

U srpnju 1947. najavljene su zaruke. Četiri mjeseca kasnije, 20. studenog, vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji na svečanosti koju je pratilo više od 200 milijuna gledatelja diljem svijeta. Prije vjenčanja Philip je napustio grčki i danski kraljevski naslov, a od majčine je obitelji prihvatio prezime Mountbatten. Nakon vjenčanja Filip je postao vojvoda od Edinburga, grof of Merioneta i barun od Greenwicha.

image
Princ Philip
PAUL GROVER/POOL/AFP
image
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip
POOL/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Kraljica i princ Philip imaju četvero djece. Prvorođeni Charles, princ od Walesa i prestolonasljednik, rođen je 1948. godine, a princeza Anne dvije godine kasnije. Nakon uspona na prijestolje, supružnici su dobili još dvoje djece: princa Andrewa, vojvodu od Yorka, rođenog 1960., i princa Edwarda, grofa od Wessexa, rođenog 1964. godine. Ove godine par je trebao proslaviti 74. godišnjicu braka. Njihov brak postao je najduži brak bilo kojeg britanskog monarha.

Philip je pratio kraljicu na svim službenim dužnostima i posjetima širom svijeta. Sudjelovao je u radu mnogih organizacija, posebno onih usmjerenih na obrazovanje, okoliš i sport. Zabrinut zbog zagađenja ispušnim plinovima, počeo je koristiti električni automobil još 1960-ih. Philip je sredinom 1950-ih pokrenuo nagradu Duke of Edinburgh kojom se nagrađuju postignuća mladih. Vojvoda je bio ljubitelj pola, utrka kočija i jedrenja. Među hobijima mu je bilo i zrakoplovstvo, tako je postao prvi monarh koji je poletio helikopterom iz vrta Buckinghamske palače.

image
Princ Philip s vojnicima
BEN STANSALL/POOL/AFP
image
Princ Philip
David Parker/POOL/AFP

Bez dlake na jeziku

Iako je uglavnom izbjegavao skandale, Philip je bio poznat kao pripadnik kraljevske obitelji ''bez dlake na jeziku". Daily Mirror je 2011. godine u čast njegova 90. rođendana objavio popis ''90 klasičnih gafova'' princa. Uoči rođendana ironično je sam za sebe rekao da mu ''dijelovi tijela počinju otpadati''.

image
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip
Adrian DENNIS/AFP

Unutar obitelji Philip je intervenirao u osobne odnose, koji su ponekad dovodili do sukoba. Godine 1981. izvršio je pritisak na sina Charlesa da se vjenča ili ostavi lady Dianu Spencer (princezu Dianu). Dok se njihov brak raspadao, Philip i kraljica prisiljavali su ih na pomirenje. Nakon što je princeza Diana poginula u automobilskoj nesreći 1997. godine, Philip je sudjelovao u njenom sprovodu, hodajući iza odra s unucima Williamom i Harryjem. Mjesecima kasnije, Mohamed Al Fayed javno je optužio Philipa da je rasist koji je orkestrirao prometnu nesreću kako bi usmrtio Mohamedovog sina Dodija Fayeda i Dianu. Službena istraga, međutim, nije pronašla dokaze zavjere protiv Diane i njenog ljubavnika Dodija.

Princ Philip povukao se s kraljevskih dužnosti 2017. godine potezom koji je podržala kraljica. U svoje vrijeme, prisustvovao je na više od 22.000 samostalnih angažmana i održao više od 5000 govora. Princ Philip se našalio jednom prilikom da je ''najiskusniji otkrivač plaketa na svijetu''.

image
Princ Philip i kraljica Elizabeta II. s papom Franjom
leemage/Leemage via AFP
image
Princ Philip
Steve Parsons/POOL/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:28