EPICENTAR ZARAZE

Proglašeno izvanredno stanje zbog majmunskih boginja: Termini za cijepljenje ‘otišli‘ su u svega par sati

Bolest se šire bliskim fizičkim kontaktom, a to znači da svatko može dobiti majmunske boginje

Cijepljenje protiv majmunskih boginja

 Anp/Ddp Usa/Profimedia/Anp/Ddp Usa/Profimedia

Guvernerka New Yorka, Kathy Hochul, proglasila je izvanredno stanje zbog majmunskih boginja, a istodobno je krenula i užurbana distribucija cjepiva ne bi li se suzbilo širenje tog virusa. Naime, New York bilježi 1400 slučajeva majmunskih boginja pa se smatra epicentrom zaraze u SAD-u.

"Više od jednog od četiri slučajeva bilježi se u New Yorku pa moramo pokrenuti sve alate i brzo reagirati" rekla je Hochul.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, proglasio je virus globalnom zdravstvenom krizom krajem prošlog tjedna kad je zabilježeno više od 20.000 slučajeva majmunskih boginja diljem svijeta i to u 77 zemalja. SAD trenutno ima oko 4600 prijavljenih slučajeva, izvijestio je USA TODAY.

Ova nova odluka guvernerke New Yorka proširuje među ostalim krug kvalificiranih osoba koje mogu davati cjepiva protiv majmunskih boginja, uključujući osoblje hitne medicinske pomoći, ljekarnike i primalje. Također dopušta liječnicima i ovlaštenim medicinskim sestrama da od pružatelja usluga zahtijeva slanje podataka o cjepivu državnom Ministarstvu zdravstva.

U međuvremenu i gradonačelnik San Francisca proglasio je izvanredno stanje zbog sve većeg broja novih slučajeva u tom gradu, koji ima 261 od 800 slučajeva majmunskih boginja u Kaliforniji.

No, savezni zdravstveni dužnosnici rekli su da još uvijek važu hoće li majmunske boginje proglasiti javnozdravstvenim izvanrednim stanjem za cijelu zemlju što bi oslobodilo više resursa. Nakon što se savezna vlada borila da nabavi dovoljno cjepiva za prevenciju majmunskih boginja još od početka srpnja, zalihe stalno rastu što je kulminiralo prošlog petak distribucijom 780.000 doza na nacionalnoj razini. Oko 110.000 doza otišlo je u New York.

image

Cijepljenje u New Yorku

Kena Betancur/Afp

Klinike za cjepiva u širem području New Yorka, kao i nekoliko okruga na sjeveru države suočile su se s ogromnom potražnjom za cjepivima ranije. Sve termine za cijepljenje zainteresirani su ‘okupirali ‘ u samo nekoliko sati.

Majmunske boginje su rijetka virusna infekcija koja obično ne uzrokuje ozbiljne bolesti. Međutim, kod nekih oboljelih može dovesti do hospitalizacije ili smrti. Bolest se šire bliskim fizičkim kontaktom, a to znači da svatko može dobiti majmunske boginje, rekli su američki državni zdravstveni dužnosnici.

Međutim, na temelju trenutne epidemije, određene populacije su pogođene majmunskim boginjama više nego druge, uključujući muškarce koji imaju spolne odnose s muškarcima i često mijenjaju partnere.

Na temelju iskustva iz prethodnih epidemija majmunskih boginja diljem svijeta, pokazuje se da neke skupine također mogu biti izložene povećanom riziku od teških ishoda ako se zaraze majmunskim boginjama. To uključuje osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, starije, malu djecu mlađu od 8 godina i trudnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:04