HOROR U INDIJI

Profesor nasmrt pretukao učenika zbog pravopisne greške: ‘Pripadao je najnižoj kasti...‘

Petnaestogodišnjeg Nikhila Dhorea profesor, iz više kaste, udarao je šipkom i nogama sve dok nije pao u nesvijest

Ilustracija, prosvjedi u Indiji

 Narinder Nanu/Afp

Prosvjedi u Indiji zbog razlika među kastama ponovno su se razbuktali nakon što je učenik srednje škole nasmrt pretučen zbog pravopisne pogreške.

Za smrt Nikhila Dhorea kriv je profesor za kojim se trenutno traga. Dhorea je početkom rujna srednjoškolski profesor udarao šipkom i nogama sve dok nije pao u nesvijest nakon što je na ispitu pogrešno napisao riječ ‘‘socijalno‘‘, rekao je njegov otac koji je policiji prijaviio slučaj.

‘‘Učitelj potječe iz više kaste", rekao je dječakov ujak Rishi Kumar za Reuters. Petnaestogodišnjak je preminuo od ozljeda u ponedjeljak u bolnici u gradu Auraiya u Uttar Pradeshu, saveznoj državi na sjeveru Indije. Optuženi je pobjegao s tog područja.

‘‘On je u bijegu, ali ćemo ga uskoro uhititi", rekao je policijski službenik Mahendra Pratap Singh za AFP.

Dohre je pripadao kasti dalita, koje se naziva i "nedodirljivima", koja je na najnižem stupnju indijskog sustava i koja je stoljećima izložena predrasudama i diskriminaciji. Stotine ljudi izašle su na ulice u ponedjeljak nakon što su se vijesti od Dohreovoj smrti proširile u gradu u kojem se napad dogodio. Prosvjednici su tražili uhićenje učitelja prije kremiranja tijela dječaka, te su zapalili jedno policijsko vozilo. Neki od njih nosili su plakate s natpisima ‘‘Dalit lives matter‘‘. Singh je izjavio da je desetak prosvjednika uhićeno.

Daliti svake godine pretrpe tisuće napada. Silovanja i premlaćivanja nasmrt nisu rijetkost među 80 milijuna žena iz te kaste. Prije samo pet dana, 24. rujna, majka je prijavila da je njezina 16-godišnja kći silovana u WC-u državne škole u Rajasthanu. Ranije ovoga mjeseca šestorica muškaraca uhićena su u državi Uttar Pradesh zbog silovanja i ubojstva dviju tinejdžerica iz kaste dalita. Njihova tijela pronađena su kako vise na stablu nedaleko od njihove kuće. Ubojstvo dviju sestra potreslo je Indiju.

U prošlosti su vlasti pojedinih indijskih država optuživane da nisu djelovale dovoljno brzo u sprečavanju zločina protiv dalita. Prema vladinim podacima, zločini iz mržnje temeljeni na kastnoj podjeli dogode se u prosjeku svakog sata u toj zemlji.

Pozivajući se na podatke Nacionalnog ureda za kriminalističku evidenciju, Reuters je izvijestio da su zločini protiv dalita diljem Indije porasli za 9,4 posto s 45.961 slučaja u 2019. godini na 50.291 slučaj u 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:16