‘NE ŽELIM OVAKO ŽIVJETI‘

Profesionalna jahačica (31) nakon pada ostala u kolicima, pa otišla na eutanaziju: Oprostila se potresnim pismom

U opisu objave stoji molba da se njena poruka pročita uz otvoreni um i poštovanje

Caroline March

 Facebook/Caroline March

Profesionalna jahačica Caroline March (31) u travnju 2022. godine pala je s konja i zadobila ozbiljne ozljede kralježnice. Slomila je i iščašila dva kralješka, borila se mjesecima za potpuni oporavak, ali naposljetku se odlučila za eutanaziju, odnosno medicinski potpomognuto samoubojstvo jer joj je kvaliteta života bila narušena.

Kako prenosi Sky News, Caroline je nekoliko dana nakon ozljede na Instagramu objavila da ne osjeća noge, ali može koristiti trbušne mišiće i dobiva nasumične trzaje u nogama. Rečeno joj je da su to naznake za mogući potpuni oporavak, što ju je ohrabrilo. Par tjedana kasnije u objavi gdje sjedi u invalidskim kolicima i gađa košarkaški obruč, rekla je da liječenje i fizioterapija odlično napreduju. Nakon četiri mjeseca priznala je da se osjeća slomljeno - fizički, mentalno i emocionalno.

- Neću lagati, stvarno se borim. Ovo nisam ja, inače jašem za utjehu, vježbam kad želim razbistriti glavu i često šećem sa psima, sad mi je to sve oduzeto. Ovo nije vapaj za pomoć, samo stavljam sve karte na stol. Iscrpljujuće je biti jak i hrabro govoriti da sam dobro, ali nisam, daleko sam od toga - napisala je.

Točno godinu dana nakon ozljede, što je nazvala “zasigurno najgorim danom u svom životu”, rekla je kako bi zaista voljela da joj postaje lakše prihvatiti situaciju, ali da to nije istina. U subotu je 31-godišnjakinja preko Facebooka najavila svoju smrt.

U svom posljednjem pismu govori o odluci za eutanazijom i borbi za oporavak. Prošla je opsežnu fizioterapiju i eksperimentalno liječenje, ali unatoč tome, nije mogla raditi sve ono što je nekoć voljela. Prisjećala se verzije sebe koja je “cvjetala na spontanosti i divljini”, samostalnosti i adrenalinu.

- Sve što me definiralo više fizički nije moguće raditi na način u kojem uživam - stoji u objavi.

Caroline je napisala da nikad nije razumjela opsjednutost društva vječnim životom, referirajući se na citat pisca Alana Wattsa u kojem govori da bi radije imao kratak život ispunjen onime što voli raditi, nego dug život proveden u bijedi.

- Oduvijek sam vjerovala u eutanaziju i govorila da ću odabrati taj put ako zbog nečega izgubim kvalitetu života koju želim. Neću lagati, nisam ni zamišljala da će se to ostvariti. Izuzetno poštujem svakoga tko je obnovio svoj život nakon ozljeda i one koji su zbog toga procvjetali. Skidam vam kapu, vi ste stvarno inspiracija, ali to nisam ja. Ovo nije egzistencija koju želim - neke su od njenih posljednjih riječi.

U opisu objave stoji molba da se njena poruka pročita uz otvoreni um i poštovanje za dobrobit njene obitelji i prijatelja.

- Ozljede koje mijenjaju život iznimno su teške, fizički i psihički, kako za pojedinca tako i za one oko njih, i svatko ih nosi na svoj način. Izražavamo najdublju sućut njenoj obitelji i prijateljima u ovom teškom trenutku - objavili su iz British Eventinga, upravnog tijela Velike Britanije za jahačka natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:49