SPREMAN ZA IZBORE

Procurio nacrt Putinova plana, okreće se od ruskog svijeta: ‘Rusima mora utuviti dvije stvari!‘

U središtu kampanje bit će tzv. Projekt DNK Rusije koji će objasniti što su to ‘tradicionalne ruske vrijednosti‘

Vladimir Putin

 -/Afp

Iako je do predsjedničkih izbora ili, kako se voli reći, Putinova petog reizbora, ostalo još točno godinu dana (bit će u ožujku 2024.), njegov tim koji će voditi Sergej Kirijenko, zamjenik šefa njegova ureda (ironija je da je Kirijenko prije Putina bio kandidat za Jeljcinova nasljednika) već razrađuje kampanju.

Ona će se svoditi na "ideološke postulate konzervatizma, izolacionizma i ruske posebnosti i samodostatnosti ne samo u ekonomiji nego i u društvenom, kulturnom i vrijednosnom smislu, odnosno "propagiranje Rusije kao države za sebe" i "države u sebi" na bazi tzv. tradicionalnih ruskih vrijednosti (ma što to značilo) te agresivnog antizapadnjaštva i predstavljanja drugih, u prvom redu Zapada, kao neprijatelja i onih koji žele uništenje i raskomadanje Rusije. Glavni "pravac" je obitelj - jedinstvo države i naroda - ruska tradicija u središtu "svijeta".

U takvoj postavci Vladimir Putin će biti predstavljen kao čuvar i zaštitnik "ruskog načina života i ruskog načina razmišljanja" te brana "dekadentnim idejama zapadnjačkog liberalizma i demokracije" koje su Rusima strane, tuđe, nepoznate i neprijateljske. Stoga je Putin postavljen u središte svega kao integrativni čimbenik i neka vrsta matice oko koje se svi moraju okupiti. Prema toj zamisli, u prvi plan više treba isticati "antizapadnjaštvo" nego "jahati" na ideji "ruskog svijeta". Posebno će se propagirati ideja osjećaja duga prema državi te da "nematerijalno ima prednost pred merkantilnim", "zajedničko pred osobnim".

To su stožerne postavke na kojima će se inzistirati u Putinovoj kampanji, koje su procurile sa sastanka vodećih ljudi iz predsjednikove administracije s glavnim provoditeljima i propagandistima, doznao je ruski neovisni portal Meduza, koji su u samoj Rusiji proglasili "nepoželjnim" te "stranom agenturom".

Prema onome što se čulo na sastanku, zaključuje se da će se graditi kult Putina i države te naglašavati da su ciljevi i misija državne politike najvažniji, a za to će se graditi glavni konzervativni postulati - obitelj, jedinstvo države i društva, red i rad za državu i njezinu politiku.

U središtu kampanje bit će tzv. Projekt DNK Rusije. On će u sebi sadržavati ideju vodilju o "ruskoj samobitnosti, posebnom i ekskluzivnom ruskom pogledu na svijet te ruskoj filozofiji života i lojalnosti" te objasniti što su to "tradicionalne ruske vrijednosti" na kojima treba počivati ruska država i društvo, te suprotstavljanje opasnim tuđim idejama i utjecajima i vrijednostima koje se žele nametnuti sa Zapada. Stoga će u središtu kampanje biti dokazivanje "etičke čistoće i moralne nadmoći" Rusije nad drugima, poglavito, naravno, nad Zapadom.

Rusija, "ruskost" i jedinstvenost i posebnost ruske tradicije i vrijednosti naglašavat će se u srazu i suprotnosti s liberalnim zapadnim vrijednostima, koje zapravo to nisu jer one vode ta društva u propast sa svojom "politikom" propagiranja homoseksualnosti (koje se izjednačava s pedofilijom), izopačenih transrodnih ideologija, pobačaja, istospolnih brakova i omogućavanja posvajanja djece homoseksualcima, uništavanja tradicionalne "biblijske" obitelji i braka koji može biti jedino između žene i muškarca te legalizacijom droga. (Ovo kao da je prepisivano s portala Narod ili iz nabacanih koncepata udruge Vigilare).

Druga stavka je "utuviti" stanovništvu da rat u Ukrajini nije započela Rusija, nego Zapad, koji preko Ukrajine ratuje protiv Rusije i Rusa. "Smisao" rata je zapravo uništenje Rusije i njezino rasparčavanje. Rat u Ukrajini je zapravo borba za opstanak Rusije, ruske civilizacije, njene posebnosti i ruske ideje. Želi se stvoriti kult "mi sve možemo sami" i "nitko nam ne treba jer nas drugi samo truju", a u tome se provlači i ideja o ruskoj misiji spašavanja svijeta.

Podsjetimo da je nedavno Dmitrij Medvedev, bliski Putinov suradnik, govorio da će Rusija morati denacificirati i Europu. Jedan od glavnih "postulata" Putinove tzv. specijalne vojne operacije je, kako kažu, "denacifikacija Ukrajine". Uz to, na "seminaru" je sugerirano da Putin mora postići najbolji izborni rezultat dosad. Na prošlim izborima je, podsjetimo, dobio malo manje od 77 posto glasova, sada to, dakle, treba nadmašiti.

Više-manje sve je to očekivano jer su to ideje koje već godinama propagira radikalnodesni ideolog Aleksandar Dugin, a temelje se na postavkama najomiljenijeg Putinova filozofa Ivana Iljina kojeg nazivaju ocem "ruskog fašizma".

Podsjetimo da je Vladimir Putin na vlasti već 23 godine (od 2008. do 2012. Dmitrij Medvedev bio je formalni šef države, samo da mu "čuva" kremaljski tron). Trenutačno mu traje četvrti predsjednički mandat te je prije dvije godine promjenom ustava, kojim je anulirao dosadašnje mandate, omogućio sebi još dva najmanje šestogodišnja mandata, pa bi mogao vladati čak do 2036. godine, odnosno do svoje 84. godine, što bi ga učinilo najdugovječnijim ruskim vladarom u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:01