‘PREBACITE JAHTU‘

Procurili tajni dokumenti iz Hamburga, daju naslutiti kada je Putin prelomio o pokretanju invazije

Naredio je hitni premještaj superjahte Graceful iz brodogradilišta u Hamburgu do 1. veljače 2022.

Jahta Graceful

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ruski čelnik Vladimir Putin prebacio je svoju luksuznu jahtu vrijednu 91 milijun eura iz Njemačke samo nekoliko tjedana prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu, otkrivaju tajni dokumenti objavljeni u sklopu nove istrage.

Ruska antikorupcijska organizacija koju je utemeljio istaknuti ruski oporbenjak Aleksej Navaljni tvrdi da emailovi pokazuju da je ruski čelnik naredio hitni premještaj superjahte dugačke 82 metra, imena Graceful (Graciozna), iz brodogradilišta u Hamburgu do 1. veljače 2022. godine. Naime, u to vrijeme bio je u tijeku remont Putinove jahte koji je stajao oko 29 milijuna eura, prenosi Guardian.

Fotografije pokazuju kako su Putinovo luksuzno plovilo iz Hamburga teglili 7. veljače prema ruskoj enklavi Kalinjingrad, nakon što je brodogradilište propustilo ispoštovati rok od 1. veljače.

Samo 15 dana kasnije, 22. veljače, Putin je naredio opću invaziju na Ukrajinu. Nakon početke agresije, SAD, Velika Britanija i zemlje EU-a nametnule su sankcije Rusiji, a deseci superjahti u vlasništvu mnogih ruskih oligarha zaplijenjeni su diljem svijeta.

Ured američke vlade za kontrolu imovine u inozemstvu (OFAC) navodi kako je jahta Graceful ‘blokirana imovina na koju polaže pravo ruski predsjednik Vladimir Putin‘.

Graceful, kodnog imena Kosatka ili Kit ubojica, ima zatvoreni bazen dugačak 15 metara koji se može pretvoriti u plesni podij, te je samo jedna od mnogih superjahti povezanih s Putinom.

U emailu poslanom brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu 19. siječnja 2022. godine pisalo je: ‘vlasnik želi da se Graceful doveze u Rusku Federaciju 1. veljače. Molimo mobilizirajte posadu bez prekida u dvije smjene. Ubrzajte sve radnje kako se ne bi omelo isplovljavanje Gracefula 1. veljače‘.

U mailovima je stajalo da vlasnik želi prebaciti plovilo u Rusiju radi dovršenja remonta.

- Vlasnik nije zadovoljan prepravcima. Nezadovoljan je kašnjenjima u procesu rekonstrukcije, navodi se u poruci SCF grupe, najveće ruske brodarske tvrtke.

Očekivalo se da će radovi trajati više od godinu dana.

Emailovi su otkriveni u reportaži ruske istraživačke novinarke Marije Pevčik, koja vodi zakladu za borbu protiv korupcije koju je osnovao Navaljni.

- Pola zemlje je prisiljeno skupljati novac za donje rublje i čarape za mobilizirane vojnike i praviti svijeće za rovove, dok onaj koji je pokrenuo ovaj rat troši tri milijarde rubalja samo na popravke i kupnju vlastite jahte, navodi se u njezinom izvješću.

Putinova najveća superjahta - Šeherezada, vrijedna 640 milijuna eura - zaplijenjena je u talijanskoj luci Marina di Carrara, gdje je bila na popravku. SAD Putina također navodi kao vlasnika manje superjahte Olympia, čija se vrijednost procjenjuje na 20 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:47