SLOBODA I OKOVI

Procurile informacije o počecima Putinove špijunske karijere: ‘U ranu smo zoru stigli s bojom i valjcima...‘

Prije nego što je ovladao Kremljom i zaratio s Ukrajinom, ruski predsjednik Vladimir Putin ratovao je s - umjetnicima

Petropavlovska tvrđava u Sankt Peterburgu, Vladimir Putin

 Luis Castaneda/Photononstop Via Afp

Prije nego što je ovladao Kremljom i zaratio s Ukrajinom, ruski predsjednik Vladimir Putin ratovao je s - umjetnicima. Naime, pojavile su se informacije o ranom Putinovom profesionalnom životu kao časnika KGB-a. Povjesničar iz Sankt Peterburga otkrio je dokument koji pokazuje da je da je Putin sudjelovao u istrazi jednog od prvih primjera protestne umjetnosti u SSSR-u, piše Meduza.

Sada već davne 1976- godine, u dobi od 23 godine, Putin je pomogao u pretresu kuće umjetnika koji je naslikao slogan "Možete razapeti slobodu, ali ljudska duša ne poznaje okove!" na zidu Petropavlovske tvrđave u Sankt Peterburgu.

Dvojica umjetnika odslužila su kaznu zbog te akcije, ali slogan - i Putin - žive.

Istražitelji su pretražili kuću umjetnika Olega Volkova, a u izvješću se spominje Putinovo ime. Danas se dokument nalazi u arhivu Muzeja političke povijesti. Povjesničar iz Sankt Peterburga Konstantin Šolmov pronašao je zapise i 21. studenog objavio fotografiju izvještaja na društvenim mrežama, ali tek 27. studenog, kada je o tome pisao i lokalni političar Boris Višnevski, Šolmovo otkriće počelo je dobivati ​​širu pozornost.

Višnevski je istaknuo da sada postoji definitivan dokaz da je Vladimir Putin sudjelovao u slučaju.

Slogan "Slobodu možeš razapeti, ali duša čovječja ne poznaje okove!" pojavio se na zidu Petropavlovske tvrđave, okrenutoj prema rijeci Nevi, u rano jutro 3. kolovoza 1976. Bio je utorak, a sovjetskim umjetnicima Juliju Ribakovu i Olegu Volkovu trebalo je 15 minuta da napišu slogan koristeći bijelu boju na bazi vode i valjke.

Natpis je bio dugačak 42 metra, a svako slovo je bilo visoko 120 centimetara. Ribakov se kasnije prisjetio da su on i Volkov prošetali do obližnjeg mosta nakon što su završili kako bi bolje vidjeli svoj rad.

Ribakov je rekao da su službenici KGB-a koji su poslani da preboje natpis morali gumenim čamcima prići zidu tvrđave.

- Toga jutra Neva je toliko narasla da se na suhom nije moglo doći do natpisa. Agenti su morali prići u gumenim čamcima, zagaziti u vodu u gumenim čizmama i smisliti nešto, rekao je Ribakov.

Kaže da su službenici KGB-a prekrili natpis poklopcima lijesa uzetim iz izložbene radionice na tvrđavi, što je još više pozornosti privuklo na slogan.

Austrijski novinar Herwig Höller napisao je za rusku publikaciju o umjetnosti i kulturi Colta da se rad Ribakova i Volkova razlikuje od ostalih sovjetskih grafita "svojom veličinom, svojom poezijom i svojim istaknutim smještajem u književno-povijesni kontekst". Höller je rekao da su "izbor mjesta - bivši zatvor - i riječi ‘sloboda‘ i ‘okovi‘ omogućili da se natpis protumači kao aluzija na Puškinov stih, ‘U dubinama sibirskih rudnika/Sačuvaj svoje ponosno strpljenje".

Prema izvješću pronađenom u Muzeju političke povijesti, Vladimir Putin i drugi časnici KGB-a pretražili su dom Olega Volkova, mjesec dana nakon što su umjetnici naslikali slogan, 7. rujna 1976. Izvješće o pretresu napisano je nekoliko dana kasnije, 13. rujna, kada su Ribakov i Volkov uhićeni. Optuženi su za zlonamjerno huliganstvo i oštećenje državne imovine te povijesnih i arhitektonskih spomenika. Ribakov je osuđen na šest godina zatvora. Volkov je dobio sedam godina.

Četrdeset godina kasnije, 3. kolovoza 2016., u Sankt Peterburgu se ponovno pojavio slogan "Slobodu možete razapeti, ali ljudska duša ne poznaje okove", ovaj put bez uskličnika. Timofej Radia, umjetnik iz Jekaterinburga, istaknuo je slogan na šetnici uz desnu obalu Neve gdje je ‘opstao‘ tek nekoliko sati.

- Mogu samo reći da slogan nije izgubio na važnosti. Šaljem pozdrave novim autorima, poručio je Ribakov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:04