FIJASKO U MEDITERANU

Procurila snimka blamaže: Pogledajte kako je 100 milijuna $ vrijedan borbeni avion F-35 završio u moru

Na samoj snimci vidi se kako avion vrlo polako ide prema rampi za uzlijetanje te potom pada preko nj

F-35B i prizor nesreće u kojoj je taj avion izgubljen

Procurila je video snimka koja pokazuje trenutak u kojem je borbeni avion Kraljevskog ratnog zrakoplovstva F-35B umjesto na nebu, završio u moru tijekom pokušaja uzlijetanja, piše Sky News.

Riječ je o incidentu koji se dogodio 17. studenog ove godine na britanskom nosaču aviona HMS Queen Elizabeth koji se u tom trenutku nalazio negdje u Mediteranu.

Sky News tvrdi da je, prema njihovim informacijama, video autentičan. Na samoj snimci vidi se kako avion vrlo polako ide prema rampi za uzlijetanje te potom pada preko nje, dok se pilot uspješno katapultirao čime je izbjegnuta tragedija.

Iako točan uzrok službeno još nije potvrđen, britanski mediji nagađaju da se radi o ljudskoj pogreški, a ne tehničkom nedostatku na samom avionu.

Riječ je o prvoj nesreći na nosaču aviona Queen Elizabeth, ponosu Britanske ratne mornarice, na kojem je trenutno smješteno osam britanskih F35-ica te 10 američkih. Riječ o borbenim avionima pete generacije, najmodernijima na svijetu, a koje je Ujedinjeno Kraljevstvo, između ostalog, naručilo za svoja dva nosača aviona klase Queen Elizabeth (zasad je naručeno 48 komada, a u planu je još 60 do 80 komada).

F-35B jedna je od varijanta borbenog aviona F-35 Lightning, s mogućnošću uzlijetanja uz kraći zalet te vertikalnog slijetanja. Između ostalog, zamišljen je kao zamjena za britanske borbene avione Harrier. Prema trenutno istaknutim cijenama proizvođača Lockheed Martina, jedan avion F-35B (bez obuke, naoružanja i rezervnih dijelova) košta nešto više od 100 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:34