‘DRAGI DONALDE‘

Procurila privatna korespondencija: Otkriveno što su godinama Trump i Nixon jedan drugome pisali

Trump i Nixon pronašli su zajednički jezik kada su govorili o nepovjerenju prema medijima i želji da imaju što bolju gledanost
Richard Nixon; Donald Trump
 Saul Loeb, Jean-pierre Couderc/roger-viollet/afp

Uoči otvorenja izložbe pisama koja su si slali bivši i budući predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, koje se u Predsjedničkoj knjižnici i muzeju Richarda Nixona treba održati u četvrtak, 24. rujna, Associated Press je dobio ekskluzivni uvid u pisma koja su tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća razmjenjivali tada 30-godišnji Donald Trump i 70-godišnji Richard Nixon.

"Mislim da ste vi jedan od najvećih ljudi u povijesti ove zemlje i bila mi je čast provesti večer s vama", napisao je Trump Nixonu u lipnju 1982. godine, manje od osam godina nakon što je Nixon zbog skandala Watergate podnio ostavku na mjesto predsjednika SAD-a. Njih su dvojica viđena u noćnom klubu "21", a Trump je Nixonu pisao kako bi mu se zahvalio jer mu je proslijedio fotografiju.

Iduće jeseni, Nixon je odgovorio Trumpu. "Dopustite da budem toliko drzak i ponudim vam mali besplatni savjet (koji slučajno vrijedi upravo toliko!)", piše Nixon Trumpu. Nixon, koji je tijekom pohađanja fakulteta igrao američki nogomet i koji nikad nije prestao voljeti taj sport, potom je Trumpu u detalje objasnio što bi trebao napraviti s momčadi američkog nogometa New Jersey Generals koju je Trump kupio nešto prije početka njihove korespondencije te koji je ugašen 1986. godine. Kako navodi Associated Press, Nixon je u svom pismu nahvalio linijske igrače, igrače na pozicijama koji rijetko dospiju u medije.

Trump je Nixonu u listopadu napisao da žarko želi da obitelj Nixon živi u Trump Toweru. Nixoni su, međutim, nakon posjete zgradi na Petoj aveniji u New Yorku ipak odlučili da se neće preseliti u Trumpov neboder. Nixon je Trumpu u pismu napisao da je njegovu suprugu Patriciju impresionirao Trump Tower, ali da je rekla da selidba u tom trenutku ne bi bila najbolja odluka. Patricia Nixon u kolovozu je bila pretrpjela manji moždani udar.

Nakon što je izabran za predsjednik SAD-a 2016. godine, Trump je rekao da nije osobno poznavao Nixona, ali da su razmjenjivali pisma. "Bilo je jako zanimljivo. Oduvijek je htio da se kandidiram za predsjednika", rekao je tada Trump.

Trump i Nixon dopisivali su dok je Trump pokušavao ostaviti svoj trag u New Yorku, a Nixon pokušavao popraviti svoju reputaciju. Njih su se dvojica dopisivala deset godina, a pričali su o svemu od američkog nogometa i nekretnina do Vijetnamskog rata i medijske strategije. Associated Press navodi da su se u tim pismima međusobno hvalili, čak i prekomjerno. Trump je svoja pisma Nixonu započinjao s "Dragi g. predsjedniče", a Nixon mu je odgovarao s "Dragi Donalde".

Stručnjak za sva pitanja oko Richarda Nixona Luke Nichter, inače profesor na Sveučilištu Texas A&M-Central Texas, rekao je da su se Trump i Nixon dopisivali jer su jedan kod drugog vidjeli određene sličnosti. "Sigurno su jedan u drugom prepoznali određenu žilavost, nepopustljivost i hrabrost, pa čak i sposobnost da ustanu nakon što prime udarac", rekao je Nichter i dodao da ne može zamisliti da bi on kao 30-godišnjak pokušao postati prijateljem bivšeg predsjednika. "Mislim da su njih dvojica u tome uspjela, a mislim i da su iz toga izvukli točno ono što su jedan od drugog trebali."

Zanimljivo je za spomenuti da pisma nisu morala daleko putovati. Naime, Trump je svoja pisao u uredu u Trump Toweru, a Nixon svoja iz svog u ulici Federal Plaza koji od Trumpovog udaljen oko šest kilometara.

Trump i Nixon pronašli su zajednički jezik kada su govorili o nepovjerenju prema medijima, želji da imaju što bolju televizijsku gledanost i ideji da ljude koriste kao "rekvizite". Nixon je tako Trumpu rekao da su gledatelji na utakmicama njegovih Generala iz New Jerseyja "neprocjenjivi rekviziti" za televizijske prijenose koji će u budućnosti donositi "prave novce". Kada Trumpu tijekom 1990. godine na poslovnom planu nije išlo te kada nije mogao platiti račune, Nixon mu je pismom dao podršku: "Dragi Donalde, nisam upoznat s detaljima tvog poslovanja, međutim masivni medijski napad koji je izvršen na tebe mene stavlja u tvoj kut!"

John Dean, Nixonov savjetnik za pravna pitanja i dobar poznavatelj njegove naravi, kaže da su njegov bivši šef i Donald Trump "međusobno osjetili vibracije svojih osobnosti". "Te dvije autoritarne ličnosti imale bi prirodnu privrženost jedan za drugoga", rekao je Dean, koji je pomogao otkriti Watergate skandal i oštar je kritičar Trumpa.

Republikanac Newt Gingrich, koji poznaje obojicu, kaže da je Trump od Nixona možda naučio malo nešto o vanjskoj politici, ali i da sumnja da se Trumpu jednostavno svidjela ideja da zna neku povijesno važnu ličnost. "Bila je to više osobna potvrda za Trumpa da postaje netko, da bi netko poput Nixona s njime komunicirao", pojasnio je.

Jim Byron, izvršni dopredsjednik Fondacije Richarda Nixona, rekao je da su pisma pronađena nakon dvogodišnjeg istraživanja građe knjižnice koja uključuje 46 milijuna stranica materijala, 300 tisuća fotografija i 610 tisuća metara filma. Izložba korespondencije predsjednika "The Presidents Club: From Adams and Jefferson to Nixon and Trump" uključuje i dopisivanje 10 drugih predsjednika.

Dosad se znalo samo za jedno pismo koje su razmijenili Trump i Nixon, i to ono u kojem je Nixon Trumpu rekao da je njegova supruga Patricia rekla je Trump bio odličan tijekom gostovanja u emisiji Phila Donahuea. "Kao što možete zamisliti, ona je stručnjakinja za politiku i predviđa da ćete pobijediti na izborima ako se ikada odlučite kandidirati", napisao je Nixon Trumpu. Trump je spomenuto pismo dao uramiti. Bijela kuća nije rekla je li ga Trump negdje drži izloženog.

Zadnje pismo iz korespondencije Trump-Nixon poslano je 26. siječnja 1993. godine. Trump je tada Nixonu napisao da je velik čovjek i da će ga uvijek poštivati. "Ponosan sam na to što vas poznajem", napisao je Trump. Nixon je preminuo u travnju 1994. godine. Trump nije prisustvovao pogrebu.

Trump je tijekom godina o Nixonu govorio razne stvari. Tijekom predsjedničke kampanje govorio je stvari koje su bile na tragu Nixonovih stajališta, a trenutno koristi Nixonovu strategiju "tihe većine". No, kada je sam prolazio kroz proces opoziva, Trump se distancirao od Nixona. "On je otišao. Ja ne odlazim. Velika razlika", rekao je Trump.

Nichter smatra da su ova pisma otkrila nevjerojatno osobnu dimenziju odnosa između Trumpa i Nixona, a Byron ih drži važnim doprinosom tzv. "klubu predsjednika". "Ovo je možda najbolje dokumentirani odnos našeg trenutnog predsjednika i jednog od njegovih prethodnika", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:54