ZLOČINCI NA SLOBODI

Probušila im se guma, u pomoć im je pristigla grupa mladića: Nisu ni slutili da su to wagnerovci koji će ih nasmrt izbosti

Bivši zatvorenici vraćaju se kući u Rusiju dodatno brutalizirani iskustvima na bojišnici

Tatiana Mostiko

 /Vkontakte

Osuđeni ubojica Demijan Kevorkijan (31) pušten je iz ruskog zatvora da bi se pridružio Wagnerovim plaćenicima. Odlazak u rat u Ukrajinu oslobodio ga je služenja kazne od 18 godina za ubojstvo. Sad je ponovo uhićen jer je na povratku kući u Rusiju ubio muškarca i jednu 19-godišnjakinju, prenosi BBC. Kevorkijan je osuđen 2016., a 31. kolovoza 2022. je s drugih 150 zatvorenika regrutiran, kad je šef Wagnera Jevgenij Prigožin posjetio zatvor. On je jedan od 20 Wagnerovaca, bivših zatvorenika, koji su po povratku u Rusiju ponovili zločin, prenosi BBC.

Demijan Kevorkijan po povratku kući u Rusiju radi pljačke ubio je 19-godišnju Tatjanu Mostiko, organizatoricu dječjih zabava. Njezin šef Kirill Čubko vozio ju je kući 28. travnja kad im se probušila guma, pa su morali stati uz rub ceste kod grada Berezenskaja. Kirilova supruga Darja rekla je lokalnim medijima da ju je nazvao da kaže da će kasniti, ali da ne brine jer se grupa mladića zaustavila da im pomogne. To je bilo zadnji put da je čula njegov glas.

Kad se do jutra nije pojavio kući, supruga Darja nazvala je policiju. Tatjanina majka Nadežda ispričala je za BBC kako je, čim je čula da joj je kćer nestala, krenula na šestosatno putovanje iz svog sela u Sibiru.

Uhićena su trojica osumnjičenih: Anatolij Dvojnikov i Aram Tatosjan odveli su inspektore do mjesta u šumi nedaleko od Kirilovog izgorjelog automobila. Tamo su njih dvoje s Kevorkijanom zakopali svoje žrtve. Kiril i Tatjana izbodeni su nožem. Dvojnikov i Tatosjan priznali su pljačku i ubojstvo i tvrde da je Kevorkjan bio glavni, no Kevorkjan poriče bilo kakvu umiješanost. Tatjanina majka Nadežda govori o peticiji koja je već prikupila desetke tisuća potpisa kojom se traži da Kevorkijan bude osuđen na doživotnu robiju. Po kom zakonu je Kevorkijan uopće pušten iz zatvora, pita Nadežda.

Prema ruskom zakonu, zatvorenici bi trebali odslužiti najmanje dvije trećine kazne. Minimalno dakle 12 godina, a odležao je u zatvoru 6, prije nego što se pridružio Prigožinu i otišao na ukrajinsko bojište.

BBC navodi da je procurio video koji pokazuje zapovjednika Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina u posjetu ruskom zatvoru. Postrojenim zatvorenicima govori da ih treba, upozoravajući ih da će ih se od 10 do 15 posto vratiti iz Ukrajine u lijesu. No oni koji prežive šest mjeseci na bojišnici moći će otići kući s nagradom od 100.000 rubalja, odnosno 1000 dolara. I što je još važnije, s pomilovanjem.

U lipnju 2023. ruski predsjednik Vladimir Putin prvi put je javno potvrdio da potpisuje pomilovanja za zatvorenike koji se vraćaju iz ukrajinskog rata. Prigožin kaže da je Wagner tijekom godinu dana regrutirao 49.000 zatvorenika, a 32.000 ih se vratilo s bojišta. No neovisni istraživači vjeruju da je stvarni broj preživjelih još niži, oko 20.000: dakle, da je više od pola ruske kažnjeničke bojne poginulo u Ukrajini.

BBC je dokumentirao 20 slučajeva puštenih bivših Wagnerovaca koji su ponovili kazneno djelo: Prigožin tvrdi da je stopa recidiva za 10 do 20 posto niža od prosjeka za puštene iz zatvora. Šefica organizacije za prava zatvorenika "Rusija iza rešetaka", Olga Romanova, kaže da bi stvarni broj mogao biti mnogo veći jer se mnogi zločini ne bilježe.

Bivši zatvorenici vraćaju se kući u Rusiju dodatno brutalizirani iskustvima na bojišnici. Oksana Pehteleva priča kako je njena kći Vera izbodena više od 100 puta, a zatim zadavljena električnim kablom. U srpnju 2022. Verin bivši dečko, Vladislav Kanius, osuđen je na 17 godina zatvora zbog ubojstva.

U svibnju ove godine Oksana je počela nailaziti na njegove fotografije na društvenim mrežama, na kojima je u uniformi, s pištoljem u ruci. Mjesec dana kasnije dobila je službenu potvrdu da je ubojica njene kćeri prebačen u zatvor u Rostovu, što je, kako se smatra, polazišna točka za ruske zatvorenike koji su se dobrovoljno prijavili da se bore u Ukrajini.

Kada je Oksana tražila od suda da joj kaže gdje je Kanius, rekli su joj da ga ne mogu pronaći. Ona vjeruje da se bori u Ukrajini: ako preživi, bit će službeno pomilovan i moći će se kao slobodan čovjek. Za nju je to težak udarac, to je poruka svom ološu: Radite što god želite, nećete biti kažnjeni, kaže ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:20