‘SITUACIJA JE HITNA‘

Problemi stižu na naplatu: Ukrajina bi za mjesec dana mogla biti na koljenima, a Putinu se otvara apetit!

Financijski problemi Kijevu su na naplatu došli u vrlo nezahvalnoj fazi rata

Volodimir Zelenski

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

- Bez hitne intervencije Kongresa Ukrajina će već krajem godine ostati bez novca, vojne opreme i logistike, a to će se odmah početi odražavati na bojištima - stoji u otvorenom pismu kojim je Shalanda Young, Bidenova direktorica Ureda za proračun, američke zastupnike i senatore željela podsjetiti na urgentnost situacije.

Oni, naime, još uvijek pregovaraju o hodogramu, iznosu i samoj nuždi nastavka financiranja rata u Ukrajini.

Financijski problemi Kijevu su na naplatu došli u vrlo nezahvalnoj fazi rata; kada se Ukrajina pokušava oduprijeti agresoru nakon što očekivana protuofenziva nije urodila plodom, ciča zima već je pokucala na vrata, Putin mirne duše svoje ljude nastavlja slati kao topovsko meso, a zapadni saveznici sve očitije gube interes za nastavak bezuvjetne podrške ratu koji je "zapeo".

Biden je u listopadu ove godine od Kongresa zatražio novi paket od otprilike 60 milijardi dolara za pomoć Ukrajini. Procjenjuje se da je od veljače 2022. do sada poslano oko 111 milijardi dolara. No, u ovoj fazi sredstva se počinju rapidno topiti, zbog čega Young procjenjuje da je obrana iskoristila već 97 posto posljednje tranše pomoći.

- Ovo nije problem s kojim se možemo pozabaviti sljedeće godine. Sada je tren da reagiramo, jer ćemo u suprotnom desetljećima sanirati posljedice ovog propusta - upozorava u svom apelu.

Radikalna frakcija američke desnice, koja je prigrlila trumpistički "Amerika je na prvom mjestu" pristup međunarodnoj politici, rat u Ukrajini interpretira kao teritorijalan spor dvaju susjeda, zbog čega drži da SAD ni na koji način ne bi trebao sudjelovati u podmirivanju troškova. Međutim, svjesni pritiska koji im dolazi od strane umjerenih kolega, kao i činjenice da moraju raditi određene ustupke, jer je kompromis osnova svake parlamentarne demokracije, svoje protivljenje nastavku financiranja Kijeva žele dobro "naplatiti", zbog čega inzistiraju na tvrdolinijaškom zaokretu u migrantskoj politici. Za zeleno svjetlo paketu pomoći Ukrajini traže drastično pooštravanje kriterija za traženje azila i privremeno zatvaranje granice za prelaske migranata iz latinoameričkih zemalja, što demokrati, očekivano, glatko odbijaju uopće i razmotriti.

Problem je u tome što, prema Ustavu, oba doma Kongresa trebaju dati zeleno svjetlo za bilo kakvu međunarodnu pomoć. S obzirom na to da većinu u gornjem domu, Senatu, drže Bidenovi demokrati, a većinu u donjem, Zastupničkom domu, republikanci (čija je radikalna frakcija postavila novog predsjednika tog tijela), dolazi do neprestanih trzavica u napretku pregovora. Young je upozorila kako bi gubitak američke financijske podrške Ukrajinu već početkom 2024. mogao "baciti na koljena", čime bi se kompromitirali čak i oni dosad ostvareni uspjesi na bojištima. Ono što ponajviše treba zabrinuti jest činjenica da bi zbog takvog spleta okolnosti Rusiji mogao porasti apetit, čime bi se nestabilnost mogla preliti s rusko-ukrajinske granice u druge regije, poput Moldavije, Zapadnog Balkana ili Kavkaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:23