ZASTOJ NA VIDIKU

Problem je u supertajnom oklopu: Ukrajinci će moćno američko oružje čekati više od godinu dana!?

Oduševljenje nakon objave predsjednika Bidena dijelom je splasnulo nakon saznanja o novoj prepreci

Američki tenk Abrams M1A2

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Iako je Washington obećao Kijevu isporučiti čak 31 tenk M1 Abrams, ostaje neodgovoreno pitanje kada će točno ti tenkovi stići u Ukrajinu i o kojoj će se inačici raditi. Najveća je prepreka jednostavnoj isporuci tenkova iz postojećih zaliha njihov napredni oklop, koji Amerikanci do danas odbijaju podijeliti sa svojim saveznicima.

Počevši od M1A1 verzije u 80-im godinama prošlog stoljeća, Abramsi su opremljeni posebnim kompozitnim oklopom, u kojem se, između ostalih materijala, nalazi i osiromašeni uranij. Takav se oklop počeo standardno ugrađivati u M1A2 i kasnije verzije, no SAD do danas brižno čuva tajnu tog oklopa, i svi tenkovi koji su izvezeni u druge države imaju paket oklopa proizveden posebno za izvoz.

Jednostavno nazivani "teški oklop" ili "specijalni oklop", Abramsovi paneli s osiromašenim uranijem razvijeni su u sklopu programa s najvišom oznakom tajnosti, u kojem su samo osobe koje su morale izravno raditi na njemu mogle znati točne specifikacije i detalje njegove izrade.

image

M1 Abrams tenk

Bulent Kilic/Afp

Oznaka najviše tajnosti skinuta je 1988., kada su detalji postali "samo" tajni, no i dalje su na snazi ostale stroge operativne upute kako zaštititi njegove tajne na terenu. U sigurnosnom vodiču za operatere Abrams tenkova u tom periodu jasno je stajalo kako osoba s odgovarajućom razinom pristupa tajnim operacijama mora smjesta pokriti bilo kakvo oštećenje na oklopu koje razotkriva unutrašnjost tenka, pobrinuti se da se ono što je prije moguće zavari ili tenk brzo evakuirati s bojišta i poslati u ovlašteno postrojenje za održavanje.

Washington svoj specijalni oklop nije dijelio ni s bliskim saveznicima poput Australije ili Tajvana, a kamoli s državama na Bliskom istoku ili na sjeveru Afrike, poput Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta, Iraka ili Maroka.

Poljska, koja je nedavno naručila tenkove Abrams, dobit će svoje primjerke s obnovljenim kupolama M1A1 modela, na koje će biti postavljena izvozna inačica oklopa, bez osiromašenog uranija. Upravo u oklopu leži glavna prepreka isporuke tenkova Ukrajini.

image

Kada će Abramsi krenuti prema Ukrajini?

Daniel Mihailescu/Afp

Ako bi Washington planirao Kijevu slati tenkove iz svojih zaliha (a ima nekoliko tisuća u pohrani u vojnom skladištu Sierra u Kaliforniji), u velikom broju se radi o modelima koje bi prethodno bilo potrebno preraditi i zamijeniti im oklope izvoznom verzijom. Samo jedna američka tvrtka ima potrebno znanje i sigurnosno odobrenje za rad na specijalnom oklopu, proizvođač Abramsa General Dynamics Land Systems, kojoj treba oko godine dana da preradi 28 tenkovskih kupola.

Druga je opcija nabavka i slanje tenkova koji su već izvezeni i opremljeni izvoznom inačicom oklopa, no države koje raspolažu s najviše takvih tenkova - Saudijska Arabija i Egipat - zasad se drže po strani u sukobu i održavaju prijateljske odnose s Moskvom, zbog čega vjerojatno ne bi bile voljne transferirati vozila iz svojih arsenala. Ako se ne pronađe izvor već prerađenih tenkova, Ukrajina bi mogla čekati i više od godine dana da joj stignu prvi primjerci Abramsa iz SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:40