VELIKA KATASTROFA

Prizori kataklizme na jugu SAD-a: Presušio Mississippi, ljudima se život pretvorio u pakao

Obalna straža izvijestila je da se osam teglenica nasukalo u rijeci jer su zaglavili u pijesku i mulju
 Scott Olson/Getty Images/Profimedia/Scott Olson/getty Images/profimedia

Rijeka Mississippi, jedna od najdužih rijeka na svijetu, i dalje je žrtva suše kojoj se ne nazire kraj. Povijesno niske razine vode u prometnom plovnom putu ometaju prijevoz, rekreaciju, ali i kvalitetu vode duž rijeke, prenosi Gizmodo.

Plaquemines Parish, zajednica koja se nalazi južno od New Orleansa, upozorena je da je slana voda prodrla u opskrbu pitkom vodom. Ugroženo je tri tisuće ljudi na tom području, a lokalni dužnosnici zabrinuti su da bi to moglo predstavljati zdravstveni rizik.

Kao posebno ugrožene, naveli su članove zajednice s kroničnim zdravstvenim problemima, primjerice visokim krvnim tlakom. Slana voda probila se u opskrbu vodom jer se voda iz Meksičkog zaljeva izlila u rijeku. Zbog niske razine vode u rijeci, rijeka teče sporije nego inače, što je otežalo zadržavanje slane vode.

image
Scott Olson/Getty Images/Profimedia/Scott Olson/getty Images/profimedia

Ekstremno niske razine vode također su ometale kretanje robe i ljudi. Sredinom listopada, suša je ometala promet i kapacitete teglenica. Obalna straža izvijestila je da se osam teglenica nasukalo u rijeci jer su zaglavili u pijesku i mulju. Inženjerski korpus američke vojske morao je iskopati nekoliko točaka duž rijeke kako bi izbjegao nove smetnje u plovidbi.

Teglenice su morale nositi oko dvadeset posto manje tereta da izbjegnu nasukavanje, što je loša vijest za već poremećene opskrbne lance u zemlji. To je usporilo isporuku gnojiva i žitarica poljoprivrednicima u nekoliko država prije nadolazećeg zimskog smrzavanja, izvijestio je Bloomberg.

image
Scott Olson/Getty Images/Profimedia/Scott Olson/getty Images/profimedia

Suša je također promijenila život uz rijeku Mississippi. Mještani iz Missourija mogu hodati duž poluotkrivenog riječnog korita sve do Tower Rocka, otoka unutar rijeke. Prije suše, to je područje bilo dostupno samo brodom. U nekim marinama u Tennesseeju razina vode je toliko niska da brodovi stoje u nekoliko centimetara blatne vode. Nekad potopljena Diamond Lady sad je potpuno vidljiva u marini Riverside Park u Memphisu.

SAD je pogođen stalnom sušom zbog čega je još u ožujku Nacionalna uprava za oceane i atmosferu predvidjela raširenu sušu tijekom proljeća i ljeta. Do početka kolovoza više od polovice zemlje bilo je u nekom obliku sušnih uvjeta, a kombinacija klimatskih promjena i ljudske aktivnosti pridonosi sve intenzivnijim sušama diljem svijeta.

image
Scott Olson/Getty Images/Profimedia/Scott Olson/getty Images/profimedia

Čini se da ih čeka još jedna sušna godina. Prošlog mjeseca NOAA je objavila da La Niña, ekstremno zahlađenje površine vode ekvatorijalnog istočnog Pacifika, ostaje tu treću godinu zaredom. Očekuje se da će države u Zaljevu i na jugozapadu imati stope padalina ispod normalne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:08