SKANDAL

PRIVEDEN PREMIJER FEDERACIJE BiH ZBOG SUMNJIVE KUPNJE RESPIRATORA Posao vrijedan 5,3 milijuna eura obavila tvrtka koja se bavi uzgojem voća i povrća

Fadil Novalić
 Anadolu Agency via AFP

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić te ravnatelj uprave Civilne zaštite tog entiteta Fahrudin Solak privedeni su u četvrtak na ispitivanje u sjedište Državne agenije za istrage i zaštitu (SIPA) u sklopu istrage o sumnjivoj kupnji bolničkih respiratora, objavili su lokalni mediji.

Zajedno sa premijerom Novalićem i Solakom koji je ranije suspendiran s dužnosti na ispitivanju je i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke "Srebrena malina" kojoj je povjerena kupnja stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli kako bi ih se opremilo za liječenje teških pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Dvojica entitetskih dužnosnika kao i Hodžić već su ranije dali iskaze istražiteljima nakon što je slučaj preduzelo Tužiteljstvo BiH.

Premijeru Novaliću policijski su istražitelji u srijedu oduzeli mobilni telefon kako bi vještačenjem provjerili s kim je i kada kontaktirao u vezi s nabavkom respiratora.

Sporni respiratori nabavljeni u Kini za 5,3 milijuna eura pokazali su se neupotrebljivima na bolničkim odjelima intenzivne skrbi, a istraga treba utvrditi kako je "Srebrena malina" dobila posao za koji nije registrirana s obziom da je riječ o tvrtki čija je djelatnost prerada i uzgoj voća i povrća.

Ova je tvrtka posao dobila neposrednom pogodbom, a ugovor o tome potpisao je Solak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:35