BRUTALNOST POLICIJE

Priveden policajac optužen za mučenje vrelim parnim glačalom, suđenje se nastavlja: ‘Žrtve su u strahu‘

Četiri od pet policajaca protiv kojih se sudi nastavilo je raditi kao policijski službenici

Ilustracija: policija u Kazahstanu

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Suđenje petorici policajaca za mučenje civila, tijekom siječanjskih nemira u Kazahstanu, i dalje se nastavlja. Regionalni sud Zhetisu u Taldykorganu donio je 20. listopada odluku o izmjeni kaznene mjere za policajca Aidyna Kenzhebayeva, optuženog za mučenje užarenim glačalom na paru, od kućnog pritvora do pritvora. Ostala četvorica optuženih ranije su bili pušteni uz jamčevinu, no sada prelaze u kućni pritvor.

Asem Tusupova, odvjetnica u Qantar centru za pravnu podršku, potvrdila je navedeno za The Astana Times.

- U ime Qantar fonda, branim dvije žrtve, Zhanserika Turalykova i Arlana Kuttybayeva. Kuttybayeva su mučili vrućom peglom na paru - objasnila je odvjetnica.

Suđenje za mučenja zatočenika u siječanjskim nemirima traje od rujna. Dvadeset tri osobe, od čega su četiri maloljetnika, identificirane su kao žrtve u ovom slučaju. Žrtve su preživjele torturu u regionalnoj policijskoj upravi u gradu Taldykorgan nakon siječanjskih događaja.

Žrtve u strahu

Petorici policijskih službenika, uključujući tri službenika odjela kriminalističke policije, jednog inspektora odjela upravne policije i časnika specijalne jedinice za brzi odgovor, sudi se prema članku 146. Kaznenog zakona Kazahstana, prema Uredu glavnog tužitelja. Saparmurat Toktash, Zhanbakyt Nurtaza, Almas Bokanov i Yermek Zhumashov sada su prebačeni u kućni pritvor, a ranije su pušteni uz jamčevinu.

- Turalykov mi je rekao da se ne osjeća sigurno i da prima pozive. Taldykorgan je mali grad. Bojao se da ga neće pustiti da živi u miru. Žena glavnog mučitelja došla mu je u kuću s dvije nepoznate osobe i prijetila mu je, žrtve su u strahu - rekla je Tusupova.

Turalykov i Kuttybaev su na uvjetnoj kazni, a odvjetnica je rekla da je regionalni sud izdao dva sigurnosna naloga.

- Kuttybayev je rekao da mu je u sudnici ušao u trag Aidyn Kenzhebayev, koji mu je prijetio ubojstvom. Kuttybayev je odmah otišao na sud sa službenom izjavom – naglasila je odvjetnica.

Žrtve i optuženici sjedili zajedno u sudnici

Tusupova je objasnila da je suđenje vrlo emotivno. Žrtve i optuženici sjedili su jedni pored drugih u sudnici, što nije primjereno. Naglasila je štetan utjecaj na emocionalno i psihičko stanje žrtava. Neke od žrtava još uvijek proživljavaju posttraumatski stres. Kazahstanski međunarodni ured za ljudska prava i vladavinu prava izvijestio je da je jedna žrtva izgubila svijest u sudnici nakon što mu je krvni tlak naglo porastao tijekom suđenja 15. rujna.

Prema riječima Tusupove, četiri od pet policajaca protiv kojih se sudi nastavilo je raditi kao policijski službenici.

- To na sudu nisu demantirali. Dok nastavljaju svoj posao, naravno, mogu ometati proces. Zašto je pritvor jedna od najtežih mjera – pita se Tusupova. Odvjetnica je rekla da je tražila pritvor za svu petoricu, ali je rekla da je pritvaranje barem jednog policajca dovoljno jer to implicira da se pravda uspostavlja.

Poginulo 227 ljudi

Prosvjedi su prvotno izbili 2. siječnja zbog rasta cijena nafte, ali su kasnije prerasli u oružane nemire bez presedana u drugim gradovima u Kazahstanu, s konačnim epicentrom u Almatyju, najvećem gradu zemlje te velikom poslovnom i financijskom središtu.

Kazahstanska vlada istražuje siječanjske nemire koji su doveli do smrti najmanje 227 ljudi, uključujući 19 službenika koji su bili zaduženi za sigurnost. U priopćenju kazahstanskog glavnog tužitelja iz kolovoza potvrđena je tortura policijskih službenika protiv 23 građana, u razdoblju od 7. do 17. siječnja, a koji su bili zatočeni u gradu Taldykorgan.

Predsjednik Kassym-Jomart Tokayev više je puta izjavio da istraga o siječanjskim događajima mora biti nepristrana i provedena u skladu sa zakonom. Ponovio je kako je prijeko potrebno osigurati prava pritvorenika i pravičan pravni proces.

- Priznajemo da su službenici za provođenje zakona koristili zabranjene metode ispitivanja, pa čak i mučenja pritvorenika. Ove barbarske manifestacije srednjeg vijeka suprotne su načelima bilo kojeg progresivnog društva. I nama su neprihvatljivi - rekao je Tokayev u svom obraćanju naciji 16. ožujka, dva mjeseca nakon nemira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:41