VUČIĆ ŠKRGUĆE ZUBIMA

Priština dobila moćno oružje: Pet turskih bespilotnih letjelica ‘Bajraktar‘ stiglo na Kosovo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić snažno se bunio protiv odluke Turske da proda sofisticirano oružje Prištini, ali od svega toga nije bilo koristi

Aleksandar Vučić i dron Bajraktar TB2

 Afp/Profimedia

Kosovske snage sigurnost dobile su pet dronova "Bajraktar", koje proizvodi Turska, javljaju lokalni mediji.

Riječ je o besposadnim letjelicama koje su stekle globalnu slavu, ako tako nešto možemo reći za oružje koje ubija. Počelo je uspješnim djelovanjem u Libiji, kad su turske snage, uz veliku pomoć tog oružja, odbacile snage samoproglašenog maršala Kalife Haftara iz Benghazija.

Taj je vladar rata na istoku zemlje, koji uživa veliku podršku Moskve, krenuo u napad na Tripoli, glavni grad, uvjeren da će ga pregaziti. Posebno se uzdao u snage plaćeničke skupine Wagner. Propali plaćenici tamo, kao i u ukrajinskom Bahmutu. Tripoli je uz sebe dobio Tursku i bajraktare.

Ne znam je li tko o tome dosad pisao, cijelo se vrijeme u našim medijima taj uspješni proizvod turske industrije naziva "barjaktar". Tako glasi i na turskom, "bayraktar", ali kao da smo svi zaboravili priču iz "Breze" Slavka Kolara kad glavnog junaka, Marka (u filmu ga je igrao Bata Živojinović), traže da jedva koji dan nakon smrti žene, Janice, bude barjaktar na svadbi.

Za one koje i koji nisu povezali, to je ista riječ. Turska riječ "bayrak", koja dolazi iz perzijske "bayraq" (tumači Hrvatski jezični portal), sadržaja je "zastava". Prelaskom te riječi u hrvatski došlo je do zamjene y i r, pa smo dobili "barjak". I iz njega "barjaktar". Što je prijevod turske riječi "bayraktar".

image

Bajraktar TB2

Mariusz Burcz/Alamy/Alamy/Profimedia/Mariusz Burcz/Alamy/Alamy/Profimedia

Da se vratim političkim pričama, turski su "zastavonosci" stigli na Kosovo sedam mjeseci od potpisivanja ugovora s turskom kompanijom, prenosi Tanjug. Kad je bilo najavljeno da će besposadne letjelice stići na Kosovo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić upozorio je da će to utjecati na odnose s Ankarom "iako izrazito poštujemo predsjednika Erdogana". "Ne samo da nemaju pravo prema međunarodnom pravu naoružavati nekoga tko nije država, ali vidite koliko ih je briga za međunarodno pravo", prenio je tada Telegraf riječi srbijanskog predsjednika.

image

Recep Tayyip Erdogan

Tolga Adanali/Zuma Press/Profimedia/Tolga Adanali/Zuma Press/Profimedia

Dolazak besposadnih letjelica poklapa se s početkom međunarodne NATO vježbe "Defender Europe 2023" koja će se dijelom održavati na Kosovu. Vježbu vode Sjedinjene Američke Države, a sudjelovat će više od 1100 vojnika.

image

Bajraktar TB2

Birol Bebek/Afp/Profimedia/Birol Bebek/Afp/Profimedia

Beogradska Politika na mrežnim stranicama navodi da će uskoro početi obuka kosovskih snaga koje će obaviti instruktori turske vojske. U nastavku teksta beogradski portal navodi da je kupovina barjaktara kršenje Rezolucije VS UN 1244 po kojoj samo Kfor (zaštitne snage NATO) može biti na Kosovu, teritoriju pod međunarodnom kontrolom.

Na posljednjoj sjednici VS UN-a o Kosovu jedan od zapadnih predstavnika je napomenuo da je Rezolucija 1244 bila odraz vremena koje je prošlo te da su se okolnosti promijenile. Dolazak barjaktara bi mogao biti potvrda promjene okolnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:08