CORNELIS P. KREUKNIET

Pripadnik nizozemskog pokreta otpora kojeg su ubili nacisti identificiran nakon 77 godina

Kreuknita su njemački okupatori zatvorili 1944. zbog tiskanja i distribucije lista otpora

Ilustrativna fotografija

 Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Pripadnik nizozemskog pokreta otpora kojeg su ubili njemački vojnici u Drugome svjetskom ratu identificiran je u Nizozemskoj nakon 77 godina.

Vojni stručnjaci to su uspjeli usporedivši njegov DNK s DNK drugog rođaka, objavilo je u subotu ministarstvo obrane u Haagu.

Cornelisa Pietera Kreuknieta njemački okupatori zatvorili su 1944. zbog tiskanja i distribucije lista otpora. Poslije mu se izgubio trag. Prema nacistima, umro je od upale pluća dok je bio u zatvoru.

Sada je sigurno da je među truplima devet osoba otkrivenih u masovnoj grobnici u blizini Haaga 1947. godine bio ubijeni Kreukniet.

U istrazi službe za spašavanje i identifikaciju nizozemske vojske (BIDKL) također je otkriveno da ga je smaknuo streljački vod.

Zubalo i odjeća, koji su pregledani 1947., već su davali naznake o identitetu žrtve. Međutim, DNK tehnologija tada još nije bila dostupna.

Kreuknietovo tijelo je 2012. premješteno na središnje počasno groblje. Ondje se sada njegov grob može obilježiti njegovim imenom.

Vojni stručnjaci pokušavaju identificirati 30-ak drugih još uvijek neimenovanih tijela iskopanih u blizini Haaga - na području gdje su Nijemci ubili oko 250 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:22