‘SIN DUHA PLANINE‘

Princ Philip za stanovnike pacifičkog otoka bio je - bog. Antropolozi: ‘Imaju i spremnog nasljednika‘

Za vjernike kulta princa Phillipa, on nije bijelac, Europljanin, već pripadnik njihovog naroda
 Christopher Hogue Thompson/Creative Commons

Vijest o smrti vojvode od Edinburgha posebno će pogoditi stanovnike sela Yaohnanena, na majušnom otoku Tanna, dijelu pacifičke države Vanuatu. Britanski princ Phillip, suprug kraljice Elizabete II., u tom se selu štuje kao božanstvo.

Prema pradavnim mitovima naroda Kastom, koji žive u Yaohnanenu, sin njihovog duha planine putovao je daleko preko mnogih mora do udaljene zemlje, gdje se oženio za moćnu ženu, no jednog će im se dana vratiti.

Kada su, negdje u 50-im godinama prošlog stoljeća, stanovnici Yaohnanena vidjeli kako se kolonijalni službenici s neizmjernim poštovanjem odnose spram kraljice Elizabete, zaključili su kako je njezin suprug sigurno sin planinskog duha o kojem govore njihove legende.

Za vjernike kulta princa Phillipa, on nije bijelac, Europljanin, već pripadnik njihovog naroda. Imaju i teoriju zašto se doima bijel - jednom se, kažu, valjao po koraljnom grebenu, što mu je izgreblo njegovu crnu kožu, te je ispod nje ostala sadašnja, bijela.

Kada su Phillip i Elizabeta posjetili Vanuatu, 1974. godine, stanovnici Yaohnanena promatrali su ga iz daljine, a njihova je vjera ojačala. Princ Phillip tada nije ni znao da ga neki štuju kao božanstvo - doznao je tek godinama kasnije od lokalnog kolonijalnog dužnosnika, Johna Championa.

Champion mu je tada predložio da domorocima pošalje svoj portret, a Phillip im je poslao potpisanu fotografiju. Stanovnici Yaohnanena princu su potom poslali tradicionalnu toljagu za ubijanje svinja, nal-nal, a Phillip im je potom poslao i fotografiju sebe kako pozira s njihovim nal-nalom.

Antropolog Kirk Huffman rekao je za Britanski Independent kako će domoroci iz sela Yaohnanena najvjerojatnije na vijest o Phillipovoj smrti organizirati plesove tugovanja i ritualno lelekanje, te ceremonijalno ispijanje “kave” iz kokosovog oraha, lokalnog pića od zdrobljenog korijenja biljke kave.

Huffman vjeruje kako će Kastomi iz Yaohnanena potom prenijeti svoje vjerovanje u božanstvo Phillipa na njegovog najstarijeg sina, princa Charlesa. Britanski prijestolonasljednik posjetio je otok prije tri godine, kada su ga stanovnici imenovali počasnim poglavicom i počastili kavom. Jedan od domorodaca sačuvao je kokos iz kojeg je Charles pio, i odlučio ga pohraniti kao relikviju. “Tako se stvorila poveznica između otoka Tanne i Charlesa,” kazao je Huffman.

“Mislim da će se vjerska uvjerenja otočana nastaviti s princom Charlesom.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:40