NOVI PODACI

PRIJETNJA NUKLEARNIM ORUŽJEM Obama: 'Iran godinu ili više od mogućnosti za nuklearno oružje'

 AFP

Sjedinjene Države misle kako je Iran godinu ili više udaljen od mogućnosti da proizvede nuklearno oružje, rekao je američki predsjednik Barack Obama u intervjuu za novinsku agenciju Associated Press objavljen u subotu, ocijenivši tu procjenu kao "opreznu".

"Naša procjena i dalje je da su udaljeni godinu ili više. Zapravo naša je procjena vjerojatno opreznija nego procjene izraelskih obavještajnih službi", rekao je Obama odgovarajući na pitanje o američkim obavještajnim procjenama o rokovima u kojima Iran može biti spreman za proizvodnju nuklearnog oružja.

Zapadne velesile sumnjaju da Iran želi proizvesti nuklearno oružje skrivajući se iza civilnog programa, što Teheran niječe. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je ovoga tjedna kako Iranu treba još oko šest mjeseci da bi mogao proizvesti nuklearno oružje.

On je u Općoj skupštini UN-a rekao kako Izrael nikada neće dopustiti Iranu da dođe do nuklearnog oružja makar i samostalno djelovao.

Obama je u intervjuu rekao kako je u interesu kako Sjedinjenih Država tako i Izraela da se problem iranskog nuklearnog programa rješava bez pribjegavanja vojnom sukobu.

Obama je također rekao kako treba provjeriti spremnost iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, s kojim je razmijenio pisma i razgovarao telefonski, da predloži vjerodostojan plan da Iran nastoji doći do nuklearne energije, a ne nuklearnog oružja.

Govoreći o unutarnjepolitičkim problemima Obama je rekao kako vjeruje da će Kongres povisiti granicu zaduživanja prije roka 17. listopada kako bi spriječio da država prestane plaćati svoje račune.

"Kladim se da ima dovoljno glasova u Zastupničkom domu koji mogu osigurati da Sjedinjene Države ne završe kao muktaš", rekao je Obama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 00:02