POSLJEDICE KATASTROFE

PRIJETI IM NESTANAK 'Polovica dupina je smrtno bolesna, otpadaju im zubi, imaju deformacije...'

 AFP

NEW ORLEANS - Posljedice katastrofe na naftnoj bušotini BP-a, zbog koje je tijekom 2010. godine gotovo tri mjeseca u Meksički zaljev istjecala sirova nafta, osjećaju se i danas.

Prema rezultatima upravo objavljenog istraživanja, zagađenje izrazito teško podnose dupini, kod kojih je zabilježen niz zdravstvenih poremećaja i fizičkih deformacija zbog čega bi moglo doći do njihova nestanka iz dosad uobičajenih staništa blizu obala američke savezne države Louisiane.

Mnogima su poispadali zubi, dobar ih je dio obolio od teške plućne bolesti, a kod ženki je zabilježen i neuobičajeno velik broj spontanih pobačaja.

Znanstvenici su pregledali 32 dobra dupina nastanjena u moru kod Louisiane i zaključili da je polovica njih teško ili čak smrtno bolesna.

Uz već navedene tegobe, pate i od hormonalnih poremećaja, neki su oboljeli i od bolesti jetre, a u jednoj je ženki otkriveno da nosi mrtav fetus.

Sve se to dovodi u vezu s toksinima koji su u njihovo prirodno stanište mogli doći iz bušotine BP-a. Procjena je da je u more od travnja do rujna 2010. godine istekla količina nafte koja bi mogla stati u gotovo pet milijuna barela.

Zdravstveno stanje dupina iz Louisiane uspoređeno je sa stanjem 27 dobrih dupina nastanjenih u vodama kod Floride, do kojih zagađenje iz bušotine nije došlo. Utvrđeno je da dupini iz Louisiane imaju pet puta veću učestalost plućne bolesti.

'Nikada nisam vidjela toliko puno bolesnih životinja u istom staništu', kaže istraživačica Lori Schwacke, stručnjakinja za dupine zaposlena u Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu (NOAA).

'Uvijek ima bolesti u populacijama u divljini, ali nikada nismo naišli životinje u ovako teškom, stanju', dodaje Schwacke.

I prije ovog istraživanja BP je izašao sa svojim dokumentom, preventivno tvrdeći da se nikakva bolest otkrivena u životinjskom svijetu Meksičkog zaljeva ne može sa sigurnošću dovoditi u vezu s katastrofom. Dapače, BP tvrdi da je nekoliko mjeseci prije eksplozije na bušotini na istom području zabilježena misteriozna smrt više od tisuću dupina pa pozivaju vlasti da objave što ih je ubilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 19:32