PRIJETEĆA GESTA

Prigožin u Europski parlament poslao jeziv ‘poklon‘: ‘Ovo vam je podsjetnik na jedno ubojstvo‘

Novi video i krvavi malj su zapravo podsjetnik na drugu snimku koja se pojavila ovog mjeseca

Jevgenij Prigožin i ‘krvavi‘ malj

 Profimedia/screenshot Twitter/

Vođa ozloglašene plaćeničke skupine Wagner povezane s Kremljem rekao je u srijedu da je poslao malj koji će biti isporučen Europskom parlamentu kao mračni podsjetnik na jezivo ubojstvo jednog borca.

Prijeteća gesta Jevgenija Prigožina odaslana je dok se Europski parlament pripremao osuditi Wagner grupu u neobvezujućoj rezoluciji nakon što je Rusiju jučer proglasio "državnim sponzorom terorizma".

Iz Prigožinove tvrtke Concord poručili su da se razgovaralo o očekivanom glasanju u Europskom parlamentu sa zapovjednicima Wagnera te su odlučili odgovoriti onim što su opisali kao "informacijski slučaj".

Video na kojem se vidi Prigožinov suradnik kako maše kutijom za violinu u kojoj je malj s natpisom "PMC Wagner" na oštrici i umjetnim mrljama krvi na dršci pušten je u javnost u srijedu.

Novi video i krvavi malj su zapravo podsjetnik na drugu snimku koja se pojavila ovog mjeseca, a u kojoj je Wagnerov dezerter pretučen maljem na smrt nakon što je uhvaćen.

Prigožin je u početku hvalio navodno ubojstvo borca, ali je kasnije zanijekao Wagnerovu umiješanost te okrivio američke tajne službe, iako za njihovu navodnu umiješanost nije pružio nikakve dokaze.

Malj je dodijeljen proratnoj vojnoj blogerskoj skupini koju su ruski mediji prethodno povezivali s Prigožinovom takozvanom "farmom trolova".

"Informacijski slučaj koji treba poslati Europskom parlamentu predan je predstavniku Cyber ​​Fronta Z", poručili su iz Concorda u kratkoj izjavi na društvenim mrežama.

Cyber ​​Front Z pojavio se u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u ranim danima ruske invazije na Ukrajinu s prijedlogom za zapošljavanje IT stručnjaka i dizajnera, kao i "komentatora društvenih medija" i "pošiljatelja neželjene pošte". Trenutno se može pohvaliti s više od 100.000 pretplatnika na svom proratnom kanalu.

Inače, osoba koja je snimljena kako predaje malj je odvjetnik Wagnera iz St. Petersburga Igor Jelisejev.

Europski parlament glasovat će u četvrtak o rezoluciji kojom se osuđuju "gnusni zločini" koje je počinio Wagner i poziva Rusija da povuče svoje članove iz istočne Ukrajine i anektiranog Krima.

Internetska stranica Europskog parlamenta bila je pogođena kibernetičkim napadom za koji su odgovornost preuzeli proruski hakeri u srijedu nedugo nakon rezolucije o "državnom sponzoru terorizma".

Ruski povjerenik za ljudska prava rekao je da istražne vlasti provjeravaju vjerodostojnost videosnimke koja prikazuje svirepo ubojstvo Wagnerovog dezertera, bivšeg zatvorenika koji je regrutiran za Prigožinovu privatnu vojsku.

Podsjetimo, Prigožin je snimljen kako ovog ljeta osobno vrbuje zatvorenike širom Rusije da se pridruže Wagnerovim redovima za borbu u Ukrajini. Priznao je da je u rujnu 2014. osnovao Wagner grupu nakon godina poricanja povezanosti s tajanstvenom plaćeničkom organizacijom čiji su borci viđeni u zonama sukoba diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:50