TUGA U HARKIVU

Preživio je četiri nacistička logora, a sada je poginuo u ‘denacifikaciji‘ Ukrajine

Svijet je šokiran tvrdnjom Vladimira Putina da je oslobađanje Ukrajine od navodnih nacista bio ključni razlog za invaziju Moskve

Boris Romančenko

 Aushwitz Memorial/Twitter

Boris Romančenko, Ukrajinac koji je preživio četiri nacistička logora tijekom Drugog svjetskog rata, ubijen je u ruskom granatiranju u gradu Harkivu, objavila je u ponedjeljak zaklada Buchenwald Memorial. Imao je 96 godina.

"Sa zaprepaštenjem moramo prijaviti smrt Borisa Romančenka u ratu u Ukrajini", stoji u priopćenju zaklade Buchenwald i Mittelbau-Dora Memorials.

Romančenko je preminuo kod kuće 18. ožujka, nakon što je njegova zgrada bombardirana u gradu na istoku zemlje tijekom ruskog granatiranja, navodi se u priopćenju, pozivajući se na informacije njegovog sina i unuke.

Opisujući ga kao "bliskog prijatelja", zaklada je rekla da je Romančenko bio predan educiranju o užasima nacističke ere, te da je bio potpredsjednik Međunarodnog odbora Buchenwald-Dora.

Romančenko je rođen u obitelji farmera u Bondariju, u blizini ukrajinskog grada Sumy, 20. siječnja 1926. godine.

Iako nije bio Židov, odveli su ga njemački vojnici kada je imao 16 godina i deportirali ga u njemački grad Dortmund 1942. na prisilini rad, kao dio nacističke taktike zastrašivanja ukrajinskog stanovništva u to vrijeme.

Neuspjeli pokušaj bijega doveo ga je u zloglasni koncentracijski logor Buchenwald 1943., a također je proveo neko vrijeme u logorima Peenemuende, gdje je bio prisiljen pomagati u izgradnji raketa V2, u Mittelbau-Dori i Bergen-Belsenu.

"Ovo je ono što oni zovu 'denacifikacija', rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak, pozivajući se na široko diskreditiranu tvrdnju ruskog predsjednika Vladimira Putina da je oslobađanje Ukrajine od navodnih nacista bio ključni razlog za invaziju Moskve.

"Cijeli svijet sada vidi okrutnost Rusije", dodao je Yermak.

Zaklada je priopćila da se udružila s 30 drugih grupa i udruga za sjećanje kako bi uspostavila "mrežu pomoći" za podršku bivšim nacističkim žrtvama u Ukrajini, uključujući donacije hrane i lijekova.

Također planira ponuditi praktičnu pomoć preživjelima koji bježe iz Ukrajine tako što će ih pokupiti s ukrajinske granice ili im pronaći smještaj u Njemačkoj.

U Ukrajini još uvijek živi oko 42.000 preživjelih od nacističkih zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:55