RUSIJA PUCA PO ŠAVOVIMA

Pretrpane mrtvačnice, smrt na svakom koraku: ‘Pogledajte snimku, ovako izgledaju naše noći‘

Snimke iz pretrpanih bolnica ukazuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva daleko veći nego što pokazuju službeni podaci
Bolnica u Moskvi
 Natalia Kolesnikova/AFP

Udovi beživotnog tijela vise s nosila na odjelu bolnice dok se samo nekoliko metara dalje pacijenti s koronavirusom bore za svoj život, piše CNN. Starija žena teško diše, a njena očajnička borba za dah čuje se u podlozi još jednog od mnogih uznemirujućih videozapisa s mobitela nastalih u bolnicama širom Rusije.

'Ovako izgledaju naše noći: zastrašujuće', kaže muški glas na snimci koju je CNN-u ustupio 'Liječnički savez', ruski liječnički sindikat sklon oporbi, koji kaže da je to sredinom listopada snimio član bolničkog osoblja u Uljanovsku, gradu oko 700 km istočno od Moskve.

'Još ih je dvoje dolje na našem odjelu', kaže dok snima jedan leš. 'Ovako Covid-19 ubija sve.'

Ovaj grozni videozapis samo je jedan od nekoliko koje je CNN dobio i koji otkrivaju zastrašujuće uvjete u prenatrpanim bolnicama. Neke snimke prikazuju mrtvačnice s ogoljenim tijelima, nagomilane jedno na drugo na prljavim podovima, u prizorima koji više nalikuju ratnim zonama nego bolnicama.

Dok se Rusija bori da pandemiju stavi pod kontrolu, videozapisi su jedan od nekoliko znakova koji ukazuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva daleko veći nego što pokazuju službeni podaci.

Rusija kaže da je od 16. studenoga više od 33.000 ljudi umrlo od Covida-19. No, taj broj osporavaju kritičari koji kažu da Kremlj umanjuje brojke.

'Mislim da je stvarna brojka oko 130.000 ljudi', kaže Alexey Raksha, bivši vladin statističar koji je svoje procjene izradio na službenim podacima o prekomjernim smrtnim slučajevima - broju smrtnih slučajeva iznad onoga što bi se normalno moglo očekivati ​​- kako bi procijenio danak od pandemije.

Koristeći podatke lokalnih registara, Raksha procjenjuje da je Rusija od travnja do studenog dosegla oko 160.000-170.000 viška smrtnih slučajeva. Otprilike 80 posto ovih smrtnih slučajeva pripisuje Covidu-19 - prosječnom broju prikupljenom iz sličnih statistika koje su objavile zapadne zemlje.

image
Bolnica u Moskvi
Natalia Kolesnikova/AFP

Između travnja i rujna 2020., službeni ruski podaci o prekomjernoj smrtnosti iznosili su otprilike 117.000 smrtnih slučajeva više u odnosu na prošlu godinu, navodi Rosstat, ruska statistička agencija. No, službeni broj smrtnih slučajeva od Covida-19 za to je razdoblje oko 21.000 ljudi.

Još nema dostupnih podataka Rosstata za listopad i studeni, ali sudeći prema službenim podacima koje je objavio nacionalni centar za odgovor na koronavirus, širenje pandemije jako je ubrzano.

Raksha kaže da je napustio Rosstat u srpnju nakon što se javno oglasio o načinu na koji agencija broji smrtne slučajeve povezane s koronavirusom. Kaže da je nesklad između službenih podataka i njegovih izračuna izražen zbog načina na koji Rusija klasificira svoje žrtve od Covida.

image
Bolnica u Moskvi
Natalia Kolesnikova/AFP

Rosstat koristi četverostupanjski sustav klasifikacije, objašnjava Raksha. Prema web stranici agencije, to su: 1. pacijent je bio pozitivan na Covid-19 prije smrti; 2. pretpostavlja se da je Covid-19 glavni uzrok smrti, ali bi ga trebalo potvrditi obdukcijom ili daljnjim istraživanjem; 3. virus je pridonio smrti onih koji imaju neke osnovne bolesti; 4. potvrđen je Covid-19, ali se ne smatra glavnim uzrokom smrti.

'Samo prva razina, kada se pacijent pozitivno testira na koronavirus prije smrti, bilježi se kao smrt od Covida-19, rekao je Raksha za CNN. Prema njemu, smrt u ostala tri slučaja izostavljena je iz službenih podataka.

Ni rusko ministarstvo zdravstva, nadzornik javnog zdravstva Rospotrebnadzor, niti Rosstat nisu željeli komentirati.

Ova metoda prebrojavanja razlikuje se od smjernica Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da bi se trebali ubrajati svi smrtni slučajevi povezani s Covidom-19, osim ako za bolest postoji 'jasan alternativni uzrok koji se ne može povezati s Covidom'.

image
Bolnica u Moskvi
Natalia Kolesnikova/AFP

Međutim, dok se bori protiv pandemije, Rusija i dalje izvodi dobru predstavu. U kolovozu je uz veliku pompu postala prva država koja je registrirala cjepivo protiv koronavirusa, Sputnik V, čak i prije nego što su započela ključna ispitivanja faze 3. To cjepivo, koje su strani znanstvenici dočekali sa skepsom, još uvijek nije u širokoj primjeni.

CNN je također dobio pristup vrhunskoj privremenoj bolnici protiv koronavirusa s 1.300 kreveta u Moskvi, postavljenoj u klizačkoj dvorani sa svjetskog prvenstva, zvanoj 'Ledena palača'.

'Kriza je komplicirana, ali njome se može upravljati', rekao je glavni liječnik Andrey Shkoda za CNN dok nas je vodio u obilazak. 'Ovdje imamo svu potrebnu dijagnostičku opremu, ultrazvuk, anesteziju i ventilatore.'

Visoko gore, gigantski zaslon koji publici obično prenosi rezultate klizanja ili hokeja na ledu sada se koristi za prikazivanje filmova pacijentima dok se podvrgavaju liječenju.

Glavni liječnik rekao je da je bolnica potpuno digitalizirana; svaki pacijent dobiva narukvicu s QR kodom koji povezuje sve njihove zdravstvene kartone.

'Ovo je standardna njega u Moskvi, ali i šire', kazao je.

image
Bolnica u Moskvi
Natalia Kolesnikova/AFP

Ipak, ova ružičasta slika zemlje koja u potpunosti kontrolira pandemiju, s mrežom prostranih medicinskih ustanova, čini se sve više u suprotnosti sa sve češćim snimkama iz bolnica, dubljim ispitivanjem službene statistike i svjedočenjima nekih medicinskih radnika.

Prošlog je mjeseca ruska vlada priznala da su njene zdravstvene ustanove pod sve većim opterećenjem, a zamjenica premijera Tatyana Golikova rekla je da su bolnički kreveti u pet najugroženijih regija već popunjeni više od 95 posto.

Jedan vozač hitne pomoći u Saratovskoj regiji na jugozapadu Rusije - koji je sa CNN-om razgovarao pod uvjetom da ostane anoniman zbog straha od problema koje bi mogao imati na poslu - rekao je da je situacija u njegovoj bolnici 'u neredu'.

image
Bolnica u Moskvi
Natalia Kolesnikova/AFP

'Liječnici čak odbijaju primati starije pacijente s poteškoćama u disanju', rekao je. 'Kažu im da ih nije potrebno hospitalizirati. Ali pravi je razlog što na odjelu nema dovoljno mjesta.'

A u drugom videozapisu snimljenom u preopterećenoj mrtvačnici, muški glas govori: 'Ovdje bismo teško mogli naći neko mjesto. To je poput horor filma.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:07