MUDŽAHEDIN S KUKOM

PRESUDA ZLOGLASNOM ABU HAMZI Radikalni imam osuđen na doživotni zatvor

Fanatični islamist ruku i oko je izgubio s mudžahedinima 1988., a skrivao se i u Bosni

NEW YORK - Radikalni imam Abu Hamza al-Masri osuđen je u petak u New Yorku na doživotni zatvor zbog terorizma.

Jednooki Abu Hamza koji nema nijednu šaku, prije sedam je mjeseci proglašen krivim što je osigurao satelitski telefon i drugu pomoć jemenskim gerilcima koji su 1998. oteli neke zapadne turiste.

Osuđen je i što je dvojicu svojih sljedbenika poslao u američku saveznu državu Oregon da osnuju gerilski centar za obuku te što je jednoga suradnika poslao u Afganistan da pomaže al Kaidi i talibanima u borbi protiv Sjedinjenih Država

Istodobno, u sudskoj dokumentaciji pojavila se fotografija plastične žličice montirane na njegovu prostetičnu ruku kojom je njegov odvjetnik želio argumentirati zahtjev da vlasti Abu Hamzu ne prebacuju u strogo čuvani zatvor, već da svoju kaznu odsluži u medicinskoj ustanovi.

Naime, otkad je 2012. izručen SAD-u, pritvoren je u New Yorku, gdje su ga opskrbili s prostetičkom žlicom.

Plastična žlica montirana na prostetičku ruku Abu Hamze

Abu Hamza bio je imam džamije u Londonu, a 2000. je organizirao logor za uvježbavanje terorista u Oregonu, odakle je slao dobrovoljce i novac afganistanskim talibanima. Nakon napada 11. rujna javno je podržao Osamu bin Ladena, čime je došao pod povećalo vlasti.

U svibnju prošle godine na američkom je sudu proglašen krivim za teroristička djela i otmice.

Abu Hamza al-Masri rođen je u Aleksandriji u Egiptu 1958. pod imenom Mustafa Kamel Mustafa, u obitelji mornaričkog časnika i ravnateljice osnovne škole.

U Veliku Britaniju ušao je sa studentskom vizom 1979. i radio kao izbacivač u noćnim klubovima u Sohou, a godinu dana kasnije se oženio te okrenuo radikalnom islamizmu.

Nakon susreta s pokretačem mudžahedinskog pokreta u Afganistanu, preselio se u Egipat 1987., pa zatim u Afganistan, a sljedeće je godine izgubio ruku i jedno oko.

Svoje ozlijede Hamza je u više navrata tumačio na različite načine: od eksplozije tokom razminiravanja u Afganistanu do ozlijede tokom borbe u Pakistanu. Nakon Afganistana, Hamza je 90-ih godina bio i u Bosni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:33