OVO JE TEK POČETAK?

Presuda koja je alarm i za Hrvatsku: Prijeti teror manjine koji će žene masovno tjerati u smrt

Muškarci koji nikad neće zatrudnjeti ni dojiti donose odluke koje će milijune žena natjerati u nevolju, a neke i u smrt

Presuda Vrhovnog suda šokirala je skupine koje se bore za pravo na pobačaj

 Stefani Reynolds/AFP
Objavljeno: 24. lipanj 2022. 18:17

Iako je bilo najavljeno, iako je bilo očekivano, opet je šok: Vrhovni sud SAD objavio je da je odbacio presudu u slučaju Roe protiv Wadea kojom je 1973. legalizirano pravo na pobačaj na saveznoj razini. Troje konzervativnih sudaca, koje je imenovao predsjednik Donald Trump za svoga mandata, dalo je glas za tu odluku. Pa i Brett Kavanaugh, koga je sveučilišna profesorica psihologije Christine Blasey Ford optužila da ju je silovao na srednjoškolskom tulumu.

Ta su dvojica među najodgovornijima za to što milijuni Amerikanki više neće imati slobodu da odluče hoće li roditi i kad: Kavanaugh koga za seksualno nasilje javno optužuju tri žene, i vulgarni mačist Trump kojeg za napastovanje i silovanje tereti najmanje 26 žena.

Neće u Sjedinjenim Državama sada preko noći biti zabranjen pobačaj: u pola saveznih država stupit će na snagu ranije doneseni zakoni koji ga zabranjuju, dok zemlje poput New Yorka i Kalifornije, jaka uporišta demokrata, pripremaju pomoć i za žene iz drugih dijelova SAD.

Prijetnja organiziranih i financiranih ultrakonzervativaca

Pravo žena da same odlučuju o svom tijelu postalo je ključno pitanje kulturnog rata koji se vodi u Americi kao i u Hrvatskoj. Ultrakonzervativne vjerske skupine koje zagovaraju zabranu pobačaja dobro su organizirane i izdašno financirane, a iskustvo i znanje iz desetljećima duge bitke u SAD-u već godinama prenose u Europi, šireći mrežu katoličkih udruga koje se i kod nas bore za zabranu pobačaja, istim metodama i većinom istim sloganima kao u SAD.

Njihovi pristaše čine manjinu u društvu, ne veću od 15 posto i u SAD i u Hrvatskoj, ali toliko su vješti i marljivi da u nizu zemalja, poput Španjolske, Italije i Hrvatske, uspijevaju svoju volju nametnuti većini, zloupotrebom instituta prigovora savjesti po bolnicama.

U Americi sada svjedočimo još surovijem nametanju manjinske volje milijunima žena. Muškarci koji nikad neće zatrudnjeti ni dojiti donose odluke koje će milijune žena natjerati u nevolju, a neke i u smrt.

To je teror manjine nad većinom. Kao što kod nas 75 posto građana podupire pravo na izbor, pa ipak ginekolozi odbijaju izvesti pobačaj kad su to po zakonu dužni, čemu smo svjedočili u 'slučaju Čavajda', tako je i u kolijevci demokracije moguće da Vrhovni sud donese odluku kojoj se protivi 63 posto građana SAD-a. Manjina je nametnula svoju volju, jer je bolje organizirana.

Ako se ne organiziramo, ostat ćemo bez prava i sloboda

Vijest iz Amerike dat će krila ultrakonzervativnim skupinama koje se u nizu zemalja bore za zabranu pobačaja: upravo se žestoki okršaji vode u nizu zemalja Latinske Amerike. No, isto tako valja očekivati i jačanje reakcije, kao što je Trumpov izbor za predsjednika SAD-a 2016. potaknuo snažno omasovljenje pokreta za prava žena.

Tko je mislio da je borba za ženska prava 'out', sad je demantiran. Jer ultrakonzervativni pokret ne misli stati: žele ukidanje istospolnih brakova, na meti su im LBGT prava i kontracepcija, možda sutra medicinski potpomognuta oplodnja, i tko zna što sve ne.

I to je glavna poruka današnje vijesti: ako se ne organiziramo i ne zauzmemo za sebe, mogli bismo ostati bez prava i sloboda za koje smo mislili da su još naše bake i djedovi zauvijek izborili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:29