IZREČENE PRESUDE

Presedan u SAD-u: Roditelji učenika ubojice iz Michigana osuđeni na do 15 godina zatvora

James Crumbley kupio je sinu 9-milimetarski poluautomatski pištolj kao božićni dar samo četiri dana prije pucnjave 30. studenog 2021.

Jennifer i James Crumbley

 Jeff Kowalsky/AFP

Roditelji tinejdžera iz Michigana koji je usmrtio četvero kolega iz razreda osuđeni su u utorak svaki na po 10 do 15 godina zatvora nakon što ih je porota proglasila krivima za ubojstvo iz nehata, u rijetkom slučaju roditelja osuđenih za pucnjavu u školi.

Jennifer i James Crumbley, roditelji Ethana Crumbleyja, osuđeni su odmah nakon što je nekoliko roditelja žrtava dalo emocionalne izjave u sudnici u Oaklandu u saveznoj državi Michiganu.

"Nije samo vaš sin ubio moju kćer, nego ste i vi oboje", rekla je jecajući sudu Nicole Beausoleil, majka Madisyn Baldwin (17). James Crumbley nepomično je sjedio dok je njegova supruga Jennifer spustila glavu.

Ethan Crumbley imao je 15 godina u vrijeme pucnjave u srednjoj školi u Oxfordu u Michiganu 2021. godine. Priznao je krivnju 2022. po četiri točke optužnice za ubojstvo prvog stupnja i druge optužbe, a u prosincu je osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez pomilovanja.

U obraćanju sudu prije izricanja presude, Jennifer Crumbley (46) rekla je da izražava svoju "najdublju tugu" i dodala da nije ni slutila da je njezin sin sposoban ubiti.

"Bit ću u vlastitom unutarnjem zatvoru do kraja života", rekla je Jennifer Crumbley, nekoliko puta imenujući žrtve svog sina.

Njezin 47-godišnji suprug, obraćajući se sudu i roditeljima, rekao je: "Žao mi je zbog vašeg gubitka u rezultatu onoga što je moj sin učinio. Govorim vam ovo iz dubine srca".

Tužitelji su na suđenjima naveli da su roditelji bili nemarni jer su djetetu za Božić poklonili oružje i ignorirali znakove da se njegovo mentalno zdravlje pogoršalo i da je potencijalno nasilan.

Odvjetnici su tvrdili da roditelji nisu mogli predvidjeti da će njihov sin izvršiti masovnu pucnjavu.

Sjedinjene Države, zemlja s redovitim oružanim nasiljem, iskusile su niz pucnjava u školama, koje često izvode trenutačni ili bivši učenici.

Malo je presedana za kaznene optužbe s kojima se susreću roditelji Ethana Crumbleyja, a oni su i prvi roditelji optuženi za ubojstvo iz nehata u pucnjavi u školi, zločina koje je počinilo njihovo dijete.

James Crumbley kupio je Ethanu 9-milimetarski poluautomatski pištolj kao božićni dar samo četiri dana prije pucnjave 30. studenog 2021.

Ranije tog dana oboje je Ethanovih roditelja pozvano na razgovor u školu nakon što su učitelji otkrili nasilne poruke i crteže u njegovim bilježnicama, rekli su tužitelji tijekom suđenja.

Roditelji su obaviješteni da Ethan treba hitno savjetovanje stručne službe. No tužitelji kažu da su se roditelji opirali i odveli sina kući te da mu nisu ni pretražili ruksak niti ga pitali za pištolj za koji su znali ga ima na raspolaganju.

Ethan Crumbley vraćen je u školu. Kasnije je izašao iz toaleta s pištoljem i počeo pucati, tvrde tužitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:09